Pierś indyka pieczona w całości
Pierś z indyka pieczona w całości to niekwestionowany król świątecznego stołu. Idealnie soczyste, delikatne mięso z subtelnym smakiem, które doskonale komponuje się z dowolnymi dodatkami. To klasyczne danie, zasługujące na swój czas i uwagę. Niezależnie od tego, czy to Twoja pierwsza próba pieczenia indyka, czy jesteś już doświadczonym kucharzem, to przepis z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Poznaj tajniki przygotowania idealnej piersi z indyka, pieczonej w całości – klasyka, której nie można pominąć podczas rodzinnego świętowania. Zarówno trudność wykonania, jak i efekt końcowy, sprawiają, że to danie zasługuje na swoje miejsce na Twoim stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 filet z indyka o wadze około 1,5 kg
- Marynata
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Pierś indyka pieczona w całości – jak zrobić?
- Filet z indyka natrzeć solą i pieprzem.
- Wymieszać składniki zalewy, wlać do woreczka i umieścić tam pierś z indyka.
- Zawiązać woreczek i umieścić na noc w lodówce, od czasu do czasu potrząsnąć zawartością.
- Następnego dnia wyjąć pierś indyka z zalewy, umieścić w naczyniu żaroodpornym i obwiązać sznurkiem, aby nadać kształt szynki.
- Polać po wierzchu zalewą i piec pod przykryciem w temp. 160 st.C przez 1,5 godziny.
Pierś indyka pieczona w całości – dodatkowe informacje
Pieczeń pokrojona w grubsze plastry może być podana na gorąco, a w cieńsze jest idealna do kanapek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś faszerowana serem i porem
Następny przepis: Pierś gęsia pieczona w majeranku