Pierś indyka pieczona w całości

Pierś indyka pieczona w całości

Pierś z indyka pieczona w całości to niekwestionowany król świątecznego stołu. Idealnie soczyste, delikatne mięso z subtelnym smakiem, które doskonale komponuje się z dowolnymi dodatkami. To klasyczne danie, zasługujące na swój czas i uwagę. Niezależnie od tego, czy to Twoja pierwsza próba pieczenia indyka, czy jesteś już doświadczonym kucharzem, to przepis z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Poznaj tajniki przygotowania idealnej piersi z indyka, pieczonej w całości – klasyka, której nie można pominąć podczas rodzinnego świętowania. Zarówno trudność wykonania, jak i efekt końcowy, sprawiają, że to danie zasługuje na swoje miejsce na Twoim stole.

Składniki:

  • 1 filet z indyka o wadze około 1,5 kg
  • Marynata
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Pierś indyka pieczona w całości – jak zrobić?

  1. Filet z indyka natrzeć solą i pieprzem.
  2. Wymieszać składniki zalewy, wlać do woreczka i umieścić tam pierś z indyka.
  3. Zawiązać woreczek i umieścić na noc w lodówce, od czasu do czasu potrząsnąć zawartością.
  4. Następnego dnia wyjąć pierś indyka z zalewy, umieścić w naczyniu żaroodpornym i obwiązać sznurkiem, aby nadać kształt szynki.
  5. Polać po wierzchu zalewą i piec pod przykryciem w temp. 160 st.C przez 1,5 godziny.

Pierś indyka pieczona w całości – dodatkowe informacje

Pieczeń pokrojona w grubsze plastry może być podana na gorąco, a w cieńsze jest idealna do kanapek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierś faszerowana serem i porem
Następny przepis: Pierś gęsia pieczona w majeranku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode