Pierś gęsia pieczona w majeranku
Pierś gęsia pieczona w majeranku to kwintesencja luksusu i wyrafinowanego smaku na Twoim stole. Jej niezwykłe odwołanie do klasycznej kuchni polskiej połączone z nutą nowoczesności, tworzy wyjątkową kompozycję, idealną na wyjątkowe okazje. Delikatne mięso gęsi, o wyrazistym i pełnym charakterze smaku, stanowi doskonałą bazę dla majeranku, który dodaje mu unikalnej głębi. Te dwa składniki, choć na pierwszy rzut oka proste, tworzą niepowtarzalną symfonię smaków, która nasyci nie tylko ciało, ale i duszę. Ruszajmy zatem w kulinarną podróż pełną aromatów i smaków, podążając za tym niebanalnym przepisem na pierś gęsią pieczoną w majeranku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 podwójna pierś z gęsi
- 2 łyżki majeranku
- 3 – 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 5 – 6 ząbków czosnku – startych
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Pierś gęsia pieczona w majeranku – jak zrobić?
- Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa.
- Czosnek zetrzeć na tarce. W miseczce wymieszać oliwę, paprykę, majeranek, starty czosnek, sól i pieprz. Tą mieszanką dobrze natrzeć mięso ze wszystkich stron. Włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.
- Mięso wyjąć z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej i obsmażyć na patelni na małym ogniu, aż się zrumieni, zaczynając od strony skóry, by wytopić jak najwięcej tłuszczu (dobrze jest czymś docisnąć – patelnią lub pokrywką ).
- Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 78 – 80 st C. Wyjąć, odczekać 2 min i pokroić mięso w plastry. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Przez pierwsze 40 minut piekłam pierś gęsią w majeranku w brytfance przykrytej folią aluminiową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś indyka pieczona w całości
Następny przepis: Pierś z indyka pieczona w rękawie