Pierś Generała Tso

Pierś Generała Tso

Zanurz się w wyjątkowe smaki kuchni orientalnej, próbując naszego pysznego przepisu na Pierś Generała Tso. Jest to popularne danie kantońskie, które zostało nazwane na cześć Xiangzhu Tso, znakomitego generała z dynastii Qing. Delikatnie smażony kurczak, oblany słodko-pikantnym sosem o głębokim smaku, stanowi doskonałe danie na rodzinne przyjęcia lub kolacje. Teraz nie musisz wyszukiwać „kurczak generała tso Warszawa” ani zamawiać go w restauracji, możesz przygotować to danie w zaciszu własnego domu. Czy jesteś gotów odkryć sekrety tego egzotycznego przepisu?

Składniki:

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cienkie plasterki świeżego imbiru
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego miodu
  • 1 łyżka octu
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sezam
  • zielenina
  • ryż

Pierś generała Tso – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, przyprawiamy obficie solą i pieprzem. Obsypujemy i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i czosnek drobno siekamy. Papryczkę kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso, następnie dodajemy czosnek, imbir i papryczkę.
  2. W kubku łączymy sos sojowy, miód, ocet, wodę i koncentrat pomidorowy. Taką mieszanką zalewamy usmażone już mięso, dusimy do zgęstnienia sosu i obtoczenia wszystkich kawałków kurczaka. Trwa to dosłownie kilka minut. Na koniec posypujemy ziarnami sezamu. Podajemy z ryżem i świeżą zieleniną. Smacznego!

Pierś Generała Tso – dodatkowe informacje

Papryczkę i koncentrat pomidorowy warto zamienić na gotową lub domową pastę paprykowo-pomidorową (około 2 łyżek).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierś faszerowana serem i porem
Następny przepis: Pierś gęsia pieczona w majeranku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode