Pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą

Pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą

Tutaj prezentujemy przepis na całkowicie wyjątkowe pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą. To danie łączy w sobie smak delikatnego, rozpływającego się w ustach ciasta francuskiego, kremowego serka feta oraz lekko goryczkowego szpinaku. Ta propozycja, to nie tylko zaskakujące połączenie smaków, ale też piękno formy – te małe złote trójkąty stają się prawdziwym rarytasem na stole. Pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą to doskonała opcja na różne okazje – od codziennej kolacji po eleganckie przyjęcie. Możemy je podawać na gorąco, jako danie główne, albo na zimno, jako przekąskę.

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • mrożony szpinak w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 0,5 opakowanie sera typu feta
  • pieprz i sól do smaku
  • gałka muszkatołowa
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu

Pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?

  1. W rondelku rozpuścić masło, dodać przeciśnięty czosnek i po chwili wrzucić mrożony szpinak. Przykryć i dusić na małym ogniu do rozmrożenia. Następnie odkryć i odparować. Przyprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia.
  2. Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdą z dwóch części podzielić na 10 pasków, posmarować rozbełtanym jajkiem. Na jednym końcu każdego paska nakładać po 1 łyżeczce szpinaku, kosteczce sera typu feta i zawijać pierożki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować resztą jajka, posypać sezamem.
  3. Piec około 15 minut w 180 st. C z termoobiegiem.

Ponumerowane kroki jak zrobić pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą.

Pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą – dodatkowe informacje

Rewelacyjnie smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowe pierożki z białym serem i rodzynkami
Następny przepis: Pierożki kebabowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode