Pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą
Tutaj prezentujemy przepis na całkowicie wyjątkowe pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą. To danie łączy w sobie smak delikatnego, rozpływającego się w ustach ciasta francuskiego, kremowego serka feta oraz lekko goryczkowego szpinaku. Ta propozycja, to nie tylko zaskakujące połączenie smaków, ale też piękno formy – te małe złote trójkąty stają się prawdziwym rarytasem na stole. Pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą to doskonała opcja na różne okazje – od codziennej kolacji po eleganckie przyjęcie. Możemy je podawać na gorąco, jako danie główne, albo na zimno, jako przekąskę.
admin
Składniki:
- ciasto francuskie
- mrożony szpinak w liściach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 0,5 opakowanie sera typu feta
- pieprz i sól do smaku
- gałka muszkatołowa
- 1 jajko
- 2 łyżeczki czarnego sezamu
Pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?
- W rondelku rozpuścić masło, dodać przeciśnięty czosnek i po chwili wrzucić mrożony szpinak. Przykryć i dusić na małym ogniu do rozmrożenia. Następnie odkryć i odparować. Przyprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia.
- Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdą z dwóch części podzielić na 10 pasków, posmarować rozbełtanym jajkiem. Na jednym końcu każdego paska nakładać po 1 łyżeczce szpinaku, kosteczce sera typu feta i zawijać pierożki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować resztą jajka, posypać sezamem.
- Piec około 15 minut w 180 st. C z termoobiegiem.
Ponumerowane kroki jak zrobić pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą.
Pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą – dodatkowe informacje
Rewelacyjnie smakują z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe pierożki z białym serem i rodzynkami
Następny przepis: Pierożki kebabowe