Drożdżowe pierożki z białym serem i rodzynkami

Drożdżowe pierożki z białym serem i rodzynkami

Cieszący się popularnością wśród wielu kuchni świata, pierogi są smaczne i uniwersalne. Drożdżowe pierogi z serem to jedna z najbardziej klasycznych i ukochanych wersji tego dnia. W tym przepisie, pierogi wypełnione są słodkim nadzieniem z białego sera i rodzynkami, co nadaje im wyjątkowo smakowitej głębi. To idealne danie dla tych, którzy kochają słodko-słone kombinacje. Kuszący zapach świeżo wypieczonych drożdżowych pierożków z serem sprawi, że nie będziesz mógł się oprzeć, by nie zjeść jeszcze jednego. Daj się ponieść magicznemu połączeniu tradycyjnego smaku i nowatorskiego podejścia.

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 3 szklanki mąki tortowej
    • 5 dag świeżych drożdży
    • 4 łyżki cukru
    • 25 dag masła lub margaryny
    • 3 jajka
    • pół szklanki śmietany 12% lub 18%
  • Na nadzienie:
    • 50 dag sera białego zmielonego (może być tłusty, półtłusty lub chudy)
    • 2 żółtka
    • 1 budyń śmietankowy
    • 1 cukier waniliowy
    • cukier do smaku
    • 10 dag rodzynek
  • Dodatkowo:
    • 2 białka
    • cukier kryształ (około pół szklanki)
    • mąka pszenna do posypania stolnicy

Drożdżowe pierożki z białym serem i rodzynkami – jak zrobić?

  1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem. Masło lub margarynę siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
  2. Nadzienie: Ser ucieramy z żółtkami, cukrami i budyniem w proszku. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy.
  3. Formowanie pierożków: Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy porcję nadzienia i składamy na pół formując pierożki, zlepiamy brzegi i smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem.
  4. Pieczenie: Tak wykonane pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.
  5. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Dodatkowe informacje – Drożdżowe pierożki z białym serem i rodzynkami

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 3-4 blaszki pierożków. Ilość zależy jak duże krążki wykroimy.

Ciasto nie musi wyrastać. Wyrabiamy i od razu pieczemy.

Zachowujemy odstępy między pierożkami ponieważ znacznie urosną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Następny przepis: Pierożki francuskie ze szpinakiem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode