Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym
Czy jest coś lepszego od domowej roboty pierogów? Ten przepis na pierogi ze szpinakiem i serem żółtym to idealny komfort dla całej rodziny. Szpinak, bogaty w żelazo i witaminy, zestawiony z topionym, gęstym serem żółtym to połączenie stworzone do delektowania się przy każdym kęsie. To doskonałe danie na rodzinny obiad, lunch, a nawet jako przekąska na imprezie. Poparty aromatem ziół i subtelnym smakiem sera, ten przepis na pierogi ze szpinakiem i serem żółtym jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy i pełen smaku. Każdy fan pierogów na pewno go pokocha!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ciepła woda (około półtorej szklanki)
- Farsz:
- 45 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- czubryca zielona lub biała według uznania
- 15 dag sera żółtego
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- 1 duża cebula
- masło do smażenia
- szczypta soli
Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym – jak zrobić?
- Farsz: Szpinak rozmrażamy i odcedzamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno się nie zrumienił, bo będzie gorzki, następnie dodajemy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu, na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czubrycą. Dokładnie studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser żółty stary na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy.
- Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny.
- Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi formując pierogi.
- Przygotowanie cebuli: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, oprószamy ją szczyptą soli i smażymy do miękkości i zrumienienia często mieszając.
- Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową.
- Podanie: Na talerze nakładamy porcje pierogów, polewamy je masłem z cebulką i podajemy. Smacznego życzę.
Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym – dodatkowe informacje
Z przepisu wychodzi około 50 sztuk pierogów.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pierogi ze szpinakiem
Następny przepis: Pierogi ze szpinakiem i serem feta