Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym

Czy jest coś lepszego od domowej roboty pierogów? Ten przepis na pierogi ze szpinakiem i serem żółtym to idealny komfort dla całej rodziny. Szpinak, bogaty w żelazo i witaminy, zestawiony z topionym, gęstym serem żółtym to połączenie stworzone do delektowania się przy każdym kęsie. To doskonałe danie na rodzinny obiad, lunch, a nawet jako przekąska na imprezie. Poparty aromatem ziół i subtelnym smakiem sera, ten przepis na pierogi ze szpinakiem i serem żółtym jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy i pełen smaku. Każdy fan pierogów na pewno go pokocha!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ciepła woda (około półtorej szklanki)
  • Farsz:
  • 45 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • czubryca zielona lub biała według uznania
  • 15 dag sera żółtego
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 duża cebula
  • masło do smażenia
  • szczypta soli

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym – jak zrobić?

  1. Farsz: Szpinak rozmrażamy i odcedzamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno się nie zrumienił, bo będzie gorzki, następnie dodajemy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu, na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czubrycą. Dokładnie studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser żółty stary na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy.
  2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny.
  3. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi formując pierogi.
  4. Przygotowanie cebuli: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, oprószamy ją szczyptą soli i smażymy do miękkości i zrumienienia często mieszając.
  5. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową.
  6. Podanie: Na talerze nakładamy porcje pierogów, polewamy je masłem z cebulką i podajemy. Smacznego życzę.

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym – dodatkowe informacje

Z przepisu wychodzi około 50 sztuk pierogów.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pierogi ze szpinakiem
Następny przepis: Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode