pierogi ze szpinakiem
Pierogi ze szpinakiem to prawdziwy przysmak, który z pewnością zachwyci smakoszy kuchni tradycyjnej. Spora ilość szpinaku dodaje im niepowtarzalnej, intensywnej barwy i wyjątkowego smaku. Jest to danie sycące, ale jednocześnie delikatne dla żołądka. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym nietypowym nadzieniem do pierogów. Ten przepis na pierogi ze szpinakiem to doskonały sposób na wprowadzenie do swojej diety warzyw o potężnych właściwościach zdrowotnych. Prostota przygotowania tego dania zaskoczy zarówno doświadczonych smakoszy, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- czosnek (w proszku lub cały 3 ząbki)
- Farsz:
- 450g mrożonego szpinaku
- 200g kremowego serka typu Philadelphia (ja użyłam serka Delikate z biedronki)
- sól, pieprz
Pierogi ze szpinakiem – jak zrobić?
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować.
- Szpinak rozmrażać na patelni na małym ogniu, po czym dokładnie odciśnij nadmiar wody za pomocą sitka.
- Farsz doprawić solą i pieprzem i dodać czosnek.
- Do przyprawionego szpinaku dodać serek i dokładnie wymieszać.
- Z ciasta wykrój krążki i nakładaj po około jednej łyżce farszu i zlep pierogi.
- Pierogi wrzucaj do osolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu ich na wierzch gotuj jescze 2 minuty.
SMACZNEGO 🙂
Pierogi ze szpinakiem – dodatkowe informacje
Czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę, ja niestety takowej nie posiadam dlatego na zdjęciach czosnek w całości
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi ze sliwkami
Następny przepis: Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem