Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Choć pierogi są nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni, to na świątecznym stole nabierają szczególnego charakteru. Prezentowany przepis na pierogi z kapustą i pieczarkami jest idealnym rozwiązaniem na tradycyjne danie wigilijne. Są nie tylko smaczne, ale również niesamowicie aromatyczne. Delikatne ciasto ukrywa w sobie soczysty farsz z kapusty i pieczarek, które doskonale komponują się ze sobą, tworząc savouary, lekko słodkawo-gorzkawy smak. Pierogi wigilijne z pieczarkami to sposób na wbudowanie tradycji w nowoczesne świętowanie świąt Bożego Narodzenia. Są doskonałą alternatywą dla mięsnych potraw, jednocześnie zachowując pełnię smaku i wartości odżywczych.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • ok 230 – 250 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 – 2 jajka
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • Farsz:
  • 1 spora cebula lub 2 mniejsze
  • 30 dag kapusty kiszonej (młoda kapusta kiszona nie nadaje się)
  • 30 dag pieczarek
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • masło do smażenia

Pierogi wigilijne z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku (jeśli jest dosyć kwaśna wypłukać), posiekać i wrzucić do garnka. Zalać wodą do wysokości kapusty, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli, zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości. Odlać wodę, ostudzić kapustę.
  2. Na maśle zeszklić piórka cebuli (można posiekać ją na drobniejsze kawałki). Obrać pieczarki (jeśli są młode, wystarczy opłukać), pokroić je na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Posolić, popieprzyć, przykryć i podsmażyć razem do redukcji płynu.
  3. Pieczarki z cebulą dodać do kapusty, wymieszać. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić.
  4. Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Trwa to ok 10-15 minut. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nadziewamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min od wypłynięcia.

Pierogi z kapustą i pieczarkami – dodatkowe informacje

Pierogi najlepiej smakują odsmażone na patelni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIEROGI Z JAGODAMI POD WANILIOWĄ CHMURKĄ
Następny przepis: Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode