Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to niecodzienne połączenie tradycyjnego polskiego dania ze zdrowym, bogatym w błonnik składnikiem, jakim jest kasza gryczana. To połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych pierogów ruskich, ale z lekkim niebanalnym twistem. Ta odświeżona wersja klasycznego przysmaku oferuje pełną paletę smaków i tekstur – delikatne, miękkie ciasto, kremowy biały ser i lekko orzechowa kasza gryczana tworzą prawdziwe symfonie smaku. Idealne na rodzinny obiad, imprezę lub szybki posiłek – pierogi z serem i kaszą gryczaną to propozycja dla każdego, kto ceni Sobie domowe, smaczne gotowanie.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 500 g mąki pszennej
    • 250 ml gorącej wody
    • 2 żółtka
    • 1 1/2 łyżki stopionego masła
    • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz:
    • 2 torebki (200g) kaszy gryczanej
    • 250 g twarogu półtłustego
    • 1 duża cebula
    • 2 łyżki oleju
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki majeranku
    • sól (do smaku)
    • pieprz czarny (do smaku)
  • Dodatkowo:
    • 2 cebule
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oleju
    • szczypta cukru

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem – jak zrobić?

  1. Farsz: Twaróg rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kaszę ugotować na sypko, przestudzić i dodać do sera. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do kaszy i sera. Farsz doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem.
  2. Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieć ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty. Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić drobno posiekane cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą.

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem – dodatkowe informacje

Farsz pierogów z kaszą gryczaną i białym serem powinien być dobrze doprawiony.

Pierogi można też okrasić zarumienionym wędzonym boczkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z kapustą i pieczarkami
Następny przepis: Pierogi z kapustą i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode