PIEROGI Z JAGODAMI POD WANILIOWĄ CHMURKĄ
Zapraszamy do odkrycia ulubionego letniego przepisu, który idealnie łączy tradycyjną kuchnię polską z odrobiną nowoczesnej kreatywności. Pod tytułem „Pierogi z jagodami pod waniliową chmurką” kryje się wyjątkowe połączenie klasycznych owocowych pierogów z niezwykłym dodatkiem: waniliową chmurką. To aromatyczne, lekkie piankowe dodatki, które nadaje deserowi niepowtarzalny charakter. Jagody nadają pierogom słodyczy i intensywności, a waniliowa chmurka dodaje delikatności, czyniąc ten deser pełnym kontrastów i niespodzianek dla podniebienia. To doskonała propozycja na rodzinny obiad, świeży letni deser czy romantyczną kolację we dwoje.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Składniki na ciasto:
 - 60 dag mąki pszennej
 - 1 szklanka gorącej wody
 - 2 łyżki oleju
 - sól 1/2 łyżeczki
 - nadzienie:
 - świeże lub mrożone jagody
 - Dodatkowo:
 - śmietana kremówka ok 1 szklanka
 - cukier puder 1 łyżka
 - cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
 
Pierogi z jagodami pod waniliową chmurką – jak zrobić?
- Mąkę przesiać dodać sól i olej, wlewać wodę zagniatając ciasto. Uformować kule, podzielić na 2 części, jedną przykryć ściereczką, drugą rozwałkować, wycinać krążki szklanką lub kubkiem.
 - Na środek każdego nakładać owoce.
 - Zlepiać pierogi.
 - Gotować we wrzącej osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię ok 4-5 minut.
 - Podawać na gorąco polane śmietanką wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
 
Porady – dodatkowe informacje
Podstawą dobrych pierogów jest ciasto. Aby pierogi były udane należy:
- ciasto zagniatać nie za długo, by nie było zbyt twarde
 - rozwałkowane ciasto nie może być zbyt cienkie; wtedy pierogi nie będą się rozlatywać
 - do wody, w której będą się gotowały dodajemy łyżkę oleju, by pierogi nie sklejały się
 - farsz nakładać maksymalnie na środku krążka, by nie podchodziło pod sklejane brzegi
 
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z jagodami i sosem jagodowym
Następny przepis: Pierogi z kapustą i pieczarkami






