Pierogi z jagodami i sosem jagodowym
Jeżeli myślisz o letniej uczcie, która jest zarówno słodka, jak i wyjątkowo dla nas kulturowo ważna, pierogi z jagodami i sosem jagodowym to strzał w dziesiątkę. Są to pyszne, mięciutkie poduszeczki ciasta z nadzieniem pełnym soczystych, dojrzałych jagód, podawane z intensywnie owocowym, delikatnie słodkim sosem jagodowym. Ta wersja tradycyjnego polskiego dania, może na pierwsze skrzypce wyjść zarówno podczas codziennego obiadu, jak i podczas świątecznej uczty. Przygotowanie pierogów może być doskonałą okazją do wspólnego gotowania z rodziną lub przyjaciółmi. Tego typu pierogi jagodowe to prawdziwy rarytas, który zadowoli każde podniebienie.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Ciasto:
 - 3 szklanki mąki pszennej
 - 200 ml ciepłej wody
 - szczypta soli
 - Nadzienie:
 - 2 szklanki jagód leśnych (świeże lub mrożone)
 - Sos jagodowy:
 - 100 g jagód leśnych
 - 2 łyżki cukru kryształu
 - Dodatkowo:
 - śmietana 18%
 - 3 łyżki masła
 
Pierogi z jagodami i sosem jagodowym – jak zrobić?
- Do miski wsypać mąkę, posolić oraz wlać wodę, zarobić gładkie oraz elastyczne ciasto. Ciasto przykryć miską plastikową i odstawić na 10 minut aby odpoczęło.
 - Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki a na każdy krążek kłaść po 2 łyżeczki jagód (u mnie mrożone więc ich nie rozmrażałam) Ulepione pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Masło rozpuścić w garnku, ugotowane i przecedzone pierogi omaścić masłem, delikatnie wymieszać.
 - Sos jagodowy: Jagody przesypać do garnuszka i zasypać cukrem gotować na malutkim ogniu aż owoce się lekko rozgotują, cały czas mieszając.
 - Omaszczone masełkiem pierogi ułożyć na talerzu, polać śmietaną oraz sosem jagodowym. Życzę smacznego.
 
Pierogi z jagodami i sosem jagodowym – dodatkowe informacje
Mrożonych jagód nie rozmrażamy do pierogów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi z jagodami i angielskim sosem (custard)
Następny przepis: PIEROGI Z JAGODAMI POD WANILIOWĄ CHMURKĄ






