Pierogi z jagodami i sosem jagodowym

Pierogi z jagodami i sosem jagodowym

Jeżeli myślisz o letniej uczcie, która jest zarówno słodka, jak i wyjątkowo dla nas kulturowo ważna, pierogi z jagodami i sosem jagodowym to strzał w dziesiątkę. Są to pyszne, mięciutkie poduszeczki ciasta z nadzieniem pełnym soczystych, dojrzałych jagód, podawane z intensywnie owocowym, delikatnie słodkim sosem jagodowym. Ta wersja tradycyjnego polskiego dania, może na pierwsze skrzypce wyjść zarówno podczas codziennego obiadu, jak i podczas świątecznej uczty. Przygotowanie pierogów może być doskonałą okazją do wspólnego gotowania z rodziną lub przyjaciółmi. Tego typu pierogi jagodowe to prawdziwy rarytas, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 2 szklanki jagód leśnych (świeże lub mrożone)
  • Sos jagodowy:
  • 100 g jagód leśnych
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • Dodatkowo:
  • śmietana 18%
  • 3 łyżki masła

Pierogi z jagodami i sosem jagodowym – jak zrobić?

  1. Do miski wsypać mąkę, posolić oraz wlać wodę, zarobić gładkie oraz elastyczne ciasto. Ciasto przykryć miską plastikową i odstawić na 10 minut aby odpoczęło.
  2. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki a na każdy krążek kłaść po 2 łyżeczki jagód (u mnie mrożone więc ich nie rozmrażałam) Ulepione pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Masło rozpuścić w garnku, ugotowane i przecedzone pierogi omaścić masłem, delikatnie wymieszać.
  3. Sos jagodowy: Jagody przesypać do garnuszka i zasypać cukrem gotować na malutkim ogniu aż owoce się lekko rozgotują, cały czas mieszając.
  4. Omaszczone masełkiem pierogi ułożyć na talerzu, polać śmietaną oraz sosem jagodowym. Życzę smacznego.

Pierogi z jagodami i sosem jagodowym – dodatkowe informacje

Mrożonych jagód nie rozmrażamy do pierogów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi z jagodami i angielskim sosem (custard)
Następny przepis: PIEROGI Z JAGODAMI POD WANILIOWĄ CHMURKĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode