Pierogi ruskie z miętą
Pierogi ruskie z miętą to niezwykła odsłona tradycyjnego polskiego dania, które zachwyca swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Dla wielu nie ma lepszej potrawy, niż domowe pierogi, a dodatek świeżej mięty z pewnością doda im oryginalności i jeszcze szerszej palety smaków. Same pierogi ruskie są doskonałe w swojej prostocie – delikatny, elasty czny ciasto wypełnione jest pysznym nadzieniem z twarogu, ziemniaków i cebuli. Dodatek mięty sprawi jednak, że to tradycyjne danie nabierze zupełnie nowego, niezwykle intrygującego charakteru. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie klasyczne smaki w nieco nowoczesnym wydaniu.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- Farsz:
- 500 g twarogu
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
- pieprz, sól do smaku
- przesmażona cebulka lub skwarki do okraszenia
Pierogi ruskie z miętą – jak zrobić?
- Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, olej i gorącą wodę. Mieszać widelcem, dodać zimną wodę i wyrobić elastyczne ciasto.
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pokruszony ser, pieprz, sól i część mięty. Wymieszać. Resztę mięty zostawić do posypania na talerzu.
- Ciasto cienko rozwałkować, nakładać farsz i zlepić pierogi.
- Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podawać okraszone i posypane miętą.
Pierogi ruskie z miętą – dodatkowe informacje
Jak ktoś lubi to można zwiększyć ilość mięty w farszu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierogi ruskie z boczkiem smażone
Następny przepis: Pierogi ruskie ze skwarkami i suszoną cebulką