Pierogi ruskie z boczkiem smażone

Pierogi ruskie z boczkiem smażone

Pierogi ruskie to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która znana jest zarówno w kraju, jak i za granicą. Doskonałe na rodzwite dni, gdy potrzeba nam cięższego posiłku, ale też na specjalne okazje czy święta. Ta wariacja przepisu oferuje nam pierogi smażone w głębokim tłuszczu, co nadaje im unikalnej chrupkości i złotej kolorystyce. W tę syntezę smaków wprowadza dodatek boczku, co czyni danie bardziej sycącym i daje mu wyjątkowego charakteru. Symfonia smaków, którą oferują pierogi ruskie z boczkiem, jest doświadczeniem, które z pewnością ucieszy podniebienie każdego miłośnika polskiej kuchni.

Składniki:

  • Na 35 dużych pierogów:
  • Na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki margaryny do sparowania pieczywa
  • gorąca woda
  • Na farsz:
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 200 g surowego wędzonego boczku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i sporo pieprzu
  • Ponad to:
  • olej do smażenia

Pierogi ruskie z boczkiem smażone – jak zrobić?

  1. Farsz: Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić – farsz powinien być dość pikantny.
  2. Mąkę zaparzamy wodą, dodajemy żółtko i margarynę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasta wykrawamy kółka i nadziewamy sporą ilością farszu. Bardzo dobrze zawijamy brzegi. Smażymy w gorącym oleju na rumiano, co jakiś czas obracając. Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Pierogi ruskie z boczkiem smażone należy bardzo dobrze skleić, gdyż smażone na oleju łatwiej się rozklejają. Pierogi wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym. Jeżeli robicie pierogi od szklanki wyjdzie wam ok. 50 szt.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierogi ruskie z cebulką
Następny przepis: Pierogi ruskie z miętą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode