Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski to niezwykle tradycyjne danie z kuchni regionalnej Zamojszczyzny. Ten wyjątkowy pieróg, który nie ma nic wspólnego z podobnym w nazwie daniem innych regionów, to prawdziwe kulinarne odkrycie. Specyficzna konsystencja ciasta, jak również nietuzinkowy smak nadzienia z kaszy gryczanej, tak specyficznie przygotowanego, które podkreślony jest chrustem z cebulą i boczkiem, daje niepowtarzalną kompozycję, której nie sposób zapomnieć. Pieróg gryczany według przepisu Makłowicza stanowi jedną z najbardziej znanych wersji pieroga biłgorajskiego. To danie prostych ludzi, które jednak ma w sobie coś, co czyni je niezwykle wyjątkowym.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kaszy gryczanej
  • 750 g tłustego twarogu
  • 300 g masła
  • 250 ml śmietany 18%
  • 5 jajek
  • sól, pieprz do smaku

Pieróg biłgorajski – jak zrobić?

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc gorące z masłem.
  2. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie.
  3. Ziemniaki wymieszać z kaszą i twarogiem.
  4. Wbić jajka, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ma być jednolita masa.
  5. Przyprawić solą i pieprzem.
  6. Z tej porcji wyszły mi 3 keksówki.
  7. Formy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożoną masę wygładzić mokrą ręką.
  8. Pieroga piec przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 st.C.

Słowa kluczowe: pieróg przepis, pieróg gryczany przepis, pieróg biłgorajski makłowicz

Pieróg biłgorajski – dodatkowe informacje

Smakuje na zimno zamiast chleba z masłem i wedliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. Żadne świąteczne okazje w okolicach Biłgoraja typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga dawniej i dzisiaj.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Piernikowy smak - Piernik przekładany czarną porzeczką
Następny przepis: Pierogi ala pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode