Pieróg biłgorajski
Pieróg biłgorajski to niezwykle tradycyjne danie z kuchni regionalnej Zamojszczyzny. Ten wyjątkowy pieróg, który nie ma nic wspólnego z podobnym w nazwie daniem innych regionów, to prawdziwe kulinarne odkrycie. Specyficzna konsystencja ciasta, jak również nietuzinkowy smak nadzienia z kaszy gryczanej, tak specyficznie przygotowanego, które podkreślony jest chrustem z cebulą i boczkiem, daje niepowtarzalną kompozycję, której nie sposób zapomnieć. Pieróg gryczany według przepisu Makłowicza stanowi jedną z najbardziej znanych wersji pieroga biłgorajskiego. To danie prostych ludzi, które jednak ma w sobie coś, co czyni je niezwykle wyjątkowym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 500 g kaszy gryczanej
- 750 g tłustego twarogu
- 300 g masła
- 250 ml śmietany 18%
- 5 jajek
- sól, pieprz do smaku
Pieróg biłgorajski – jak zrobić?
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc gorące z masłem.
- Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie.
- Ziemniaki wymieszać z kaszą i twarogiem.
- Wbić jajka, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ma być jednolita masa.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Z tej porcji wyszły mi 3 keksówki.
- Formy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożoną masę wygładzić mokrą ręką.
- Pieroga piec przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 st.C.
Słowa kluczowe: pieróg przepis, pieróg gryczany przepis, pieróg biłgorajski makłowicz
Pieróg biłgorajski – dodatkowe informacje
Smakuje na zimno zamiast chleba z masłem i wedliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. Żadne świąteczne okazje w okolicach Biłgoraja typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga dawniej i dzisiaj.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Piernikowy smak - Piernik przekładany czarną porzeczką
Następny przepis: Pierogi ala pizza