PIERNIKOWA KRAJANKA

PIERNIKOWA KRAJANKA

Piernikowa krajanka to idealny przepis na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi w zimowy wieczór. To smakowite połączenie chrupiącego ciasta, aromatycznych przypraw i lekkiej, pudrowej polewy. Ten domowy wypiek jest cudownym symbolem zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, a także doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Składniki na krajankę są proste i łatwo dostępne, a jej przygotowanie nie sprawi trudności nawet mniej doświadczonym kucharzom. Wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina czasu i gotowy jest ten ciepły, zachwycający smakiem deser. Krajanka piernikowa jest również idealnym pomysłem na prezent dla najbliższych.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka miodu np. spadziowego
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo na glazurę:
  • 300 g cukru kryształu
  • ½ szklanki wody
  • sok z 2 cytryn / aromat migdałowy

Piernikowa krajanka – jak zrobić?

  1. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Do rondla przekładamy miód, przyprawę piernikową, masło i cukier. Podgrzewamy całość do czasu, aż cukier i masło się rozpuszczą. Pozostałe suche składniki przesiewamy do większej miski. Mieszamy. Do mąki dodajemy jajko i wlewamy mieszaninę miodu, cukru, masła. Składniki miksujemy mikserem z końcówka haka lub dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto rozkładamy równomiernie na blaszce. Piernik pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika kroimy ciasto w romby.
  2. Przygotowujemy glazurę. Do rondla wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Rondel stawiamy na palniku i gotujemy do czasu aż syrop będzie spływał z łyżki cieniutką nicią. Ściągamy rondel z palnika i dodajemy sok z cytryny (lub aromat migdałowy), mieszamy. Kostki zanurzamy w przestudzonym lukrze. Gotowe ciastka zostawiamy na noc na kratce, aby nadmiar glazury spłynął. Na powierzchni ciastek lukier stworzy cukrową skorupkę. Ciastka można oprószyć cukrem pudrem.

Porady – dodatkowe informacje

Za każdym razem, gdy podaję Wam przepis na piernik zachęcam do samodzielnego przygotowania przyprawy piernikowej. To podstawa dobrego, aromatycznego ciasta. Przyprawy mielimy w młynku do kawy na miałki proszek.

Składniki: 5 całych gwiazdek anyżu; 1 łyżeczka goździków; 1 łyżeczka ziaren kardamonu; 1 łyżeczka ziela angielskiego; 5 kawałków kory cynamonowej (o długości 6-7 cm); ziarna z 1 laski wanilii; 1 cała gałka muszkatołowa; 1/2 łyżeczki całych ziaren pieprzu; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernikowe cake pops
Następny przepis: Piernikowe kwiatki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode