Pierniki wykrawane

Pierniki wykrawane

Pierniki wykrawane to tradycyjne, bożonarodzeniowe słodkości pochodzące z Polski. Te ciasteczka, kształtne i przyjemnie korzenne, to prawdziwy symbol świąt. Z wykorzystaniem gotowego ciasta i zestawu foremek, czas spędzony na tworzeniu tych zwartej struktury przysmaków staje się prawdziwą zabawą. Aromat korzennych przypraw, które są ich nieodłącznym składnikiem, dosłownie zawładnie Twoją kuchnią. Składniki takie jak miód, mąka, cukier, jaja i różnego rodzaju przyprawy, dodają piernikom wykrawanym niepowtarzalnego smaku. Zachwyca swoją rodzinę i przyjaciół tymi ręcznie robionymi, aromatycznymi ciasteczkami podczas nadchodzących świąt.

Składniki:

  • 1,5 kg mąki
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 kg miodu
  • 6 jajek
  • 1/2 kg margaryny
  • 1 łyżka amoniaku
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2-3 op. przyprawy do piernika

Pierniki wykrawane – jak zrobić?

  1. Cukier dzielimy na 3 części. Jedną gotujemy z miodem i przyprawą, z drugiej części cukru robimy karmel i wlewamy do rozpuszczonego miodu z przyprawą. Odstawiamy do ostygnięcia. Pozostały cukier ubijamy z jajkami.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z kakao i przyprawą do piernika. Wlewamy rozpuszczony w mleku amoniak, dodajemy ubite jajka i dokładnie mieszamy. Roztopioną i ostudzoną margarynę dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok. 1 cm.
  3. Foremkami wykrawamy pierniki, przekładamy na posypaną mąką blachę i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 ˚C.

Pierniki wykrawane – dodatkowe informacje

Pierniki najlepiej upiec 2-3 tygodnie przed świętami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierniki na opłatku
Następny przepis: PIERNIKOWA KRAJANKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode