Pierniki na opłatku
Składniki:
- 200 gram mąki
- 200 gram orzechów włoskich lub laskowych
- 50 gram cukru
- 50 gram miodu
- 2 jajka
- 15 gram proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- przyprawa do piernika ile kto lubi około 10 gram
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 gram kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 100 gram kandyzowanej skórki z cytryny
- 150 gram rodzynek
- 125 ml mleka
- paczka opłatków
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Pierniki na opłatku – jak zrobić?
-
1.
-Dzień wcześniej zalewamy mlekiem wszystkie suszone owoce.
-Rano miksujemy je na gładką masę. -
2.
-W misce zmiksować jajka, cukier, miód, kakao, przyprawa do piernika, cynamon. Następnie dodajemy zmielone owoce oraz zmielone orzechy. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
-Na papierze do pieczenia lub macie silikonowej rozkładamy opłatki i na nie dajemy masę piernikową.
-Wcześniej rozgrzewamy piekarnik do 180°C. -
3.
-Pierniczki pieczemy około 20 minut, aby ich nie przesuszyć.
-Studzimy. -
4.
-Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym, a następnie smarujemy pędzelkiem pierniczki. Zostawiamy do wyschnięcia polewy lub robimy swoją polewę czekoladową.
Pierniki na opłatku – dodatkowe informacje
Czas przygotowania jest podany bez czasu moczenia owoców – pierniczków może wyjść więcej, ja miałam dosyć wielkie opłatki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym
Następny przepis: Pierniki wykrawane