Pierniki na opłatku

Pierniki na opłatku

Pierniki na opłatku to cudowna alternatywa dla tradycyjnych pierników. Wyjątkowy smak oraz aroma przypraw idealnie komponują się z delikatnością opłatka, czyniąc je idealnym przysmakiem na świąteczny stół. Klasyczne składniki, takie jak miód, przyprawy korzenne, czy bakalie, łączą się w niezapomniane połączenie smaków, które idealnie oddaje nastrój świąt. Ten przepis na pierniki na opłatku to łatwy i szybki sposób na przygotowanie pierników, które z pewnością zachwycą każdego. Tradycyjne pierniki na świątecznym stole w nowej, oryginalnej odsłonie to doskonały pomysł na różnorodne i smaczne wypieki. Czujcie się zaproszeni do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:

  • 200 gram mąki
  • 200 gram orzechów włoskich lub laskowych
  • 50 gram cukru
  • 50 gram miodu
  • 2 jajka
  • 15 gram proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • przyprawa do piernika ile kto lubi około 10 gram
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 gram kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 100 gram kandyzowanej skórki z cytryny
  • 150 gram rodzynek
  • 125 ml mleka
  • paczka opłatków

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Pierniki na opłatku – jak zrobić?

  1. PIERNICZKI Z OPŁATKIEM

    1.

    -Dzień wcześniej zalewamy mlekiem wszystkie suszone owoce.
    -Rano miksujemy je na gładką masę.

  2. PIERNICZKI NA OPŁATKU

    2.

    -W misce zmiksować jajka, cukier, miód, kakao, przyprawa do piernika, cynamon. Następnie dodajemy zmielone owoce oraz zmielone orzechy. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    -Na papierze do pieczenia lub macie silikonowej rozkładamy opłatki i na nie dajemy masę piernikową.
    -Wcześniej rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

  3. PIERNICZKI Z OPŁATKIEM

    3.

    -Pierniczki pieczemy około 20 minut, aby ich nie przesuszyć.
    -Studzimy.

  4. 4.

    -Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym, a następnie smarujemy pędzelkiem pierniczki. Zostawiamy do wyschnięcia polewy lub robimy swoją polewę czekoladową.

Pierniki na opłatku – dodatkowe informacje

Czas przygotowania jest podany bez czasu moczenia owoców – pierniczków może wyjść więcej, ja miałam dosyć wielkie opłatki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym
Następny przepis: Pierniki wykrawane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode