Piernik z jabłek
Piernik z jabłkami to idealny deser na chłodne, jesienne dni. Wyobraź sobie aromatyczne, wilgotne ciasto piernikowe przeplatające się z kwaskowatym smakiem soczystych jabłek. Ten przepis na piernik z jabłkami jest łatwy do wykonania i gwarantuje smaczny rezultat. To połączenie tradycyjnych smaków, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi piernika i deserów na bazie jabłek. Bez względu na to, czy planujesz rodzinne spotkanie, czy po prostu szukasz pomysłu na słodki poczęstunek, piernik z jabłkami to propozycja, która zawsze sprawdzi się doskonale. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 szklanki gęstego przecieru jabłkowego
- 0,5 kostki masła czy margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka rodzynek (ilość wg uznania)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów (dowolnie)
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gorącego mleka
- 1,5 łyżki stopionego masła
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 krople aromatu waniliowego (lub innego wg uznania)
Piernik z jabłkami – przepis na wilgotne ciasto
- Przecier jabłkowy podgrzać aż będzie gorący (jeśli nie mamy kupionego lub gotowego przecieru należy około 1 kg jabłek rozgotować z odrobiną wody na przecier), przelać do miski, dodać roztopione masło, cukier i rodzynki. Zamieszać i odstawić do wystygnięcia.
- Mąkę przesiać z sodą, solą oraz przyprawą do piernika i cynamonem. Dodawać stopniowo do wystudzonego przecieru ciągle mieszając. Dodać roztrzepane jajko. Dokładnie całość wymieszać. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy. Jeśli nie mamy jajka, to spokojnie można zrobić ciasto bez jajka i tak samo dobrze wyjdzie.
- Tortownicę średnicy 24 lub 27 (w zależności czy ciasto ma być wyższe czy niższe) lub prostokątną formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 1 godzinę.
- Po wyjęciu zostawić ciasto jeszcze na 5 minut w tortownicy. Wyłożyć na talerz i posmarować ciepłe ciasto lukrem.
- Lukier:
a) Roztopione masło (można odłożyć 1,5 łyżki od masła rozpuszczanego do piernika), mleko i mąkę ziemniaczaną mieszamy i zagotowujemy 1-2 minuty ciągle mieszając.
b) Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz aromat i mieszamy na jednolitą masę.
c) Przestygniętym lukrem polewamy jeszcze ciepłe ciasto tak, by się rozpuścił. Jeśli jednak ciasto jest już zimne, polewamy je rzadkim lukrem – a jeśli zrobiliśmy go wcześniej i zastygł, to go podgrzewamy, by stał się rzadszy.
Można na wierzch posypać skórką pomarańczową czy orzechami.
Słowa kluczowe: wilgotny piernik z jabłkami, piernik z jabłkiem przepis, przepis na piernik z jabłkami, ciasto piernik z jabłkami, ciasto piernikowe z jabłkami, piernik z jabłkami.
Porady – dodatkowe informacje
Podwójna porcja składników jest w sam raz na dużą blachę do ciasta o rozmiarze 360×245 mm. Zamiast lukru można polać ciasto polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami lub nie polewać niczym. Lukier można posypać skórką pomarańczową lub innymi dowolnymi bakaliami jednak ja z uwagi na sporą zawartość bakalii w środku nie posypuje. Czas przygotowania jest uzależniony od tego czy mamy gotowy przecier w słoiku czy robimy go ze świeżych jabłek na bieżąco. Jeśli waniliowy smak lukru komuś nie odpowiada można użyć innego aromatu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: piernik świąteczny wg siostry Anastazji
Następny przepis: Piernik z czekoladą w białej polewie