piernik świąteczny wg siostry Anastazji
Piernik świąteczny według siostry Anastazji to wyjątkowy przepis, który przeniesie Cię na chwilę do klasztornej kuchni. Klasyczny, domowy smak tego ciasta to aromatyczna kombinacja korzennych przypraw, złocistego miodu i kakaowego ciemnego piernika. Piernik Anastazji, tak jak inne pierniki świąteczne siostry Anastazji, są znane z wyjątkowej miękkości i głębokiego smaku, który rozwija się z każdym dniem. Jeżeli szukasz idelanej harmonii tradycji i przepysznej słodyczy, to ten przepis jest dla Ciebie. Piernik siostry Anastazji, często mylony z piernikiem siostry Anieli, to kwintesencja świątecznych smaków zamkniętych w jednym cieście.
admin
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- 100 gramów margaryny
- 1 łyżka ciemnego kakao
- szczypta soli do białek
- garść rodzynek lub innych bakalii (opcjonalnie)
Piernik świąteczny wg siostry Anastazji – jak zrobić?
- Masło ucieramy z cukrem na puszek, dodajemy miód, żółtka, miksujemy krótko. Potem wlewamy śmietanę, miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika, miksujemy do połączenia.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką. Na końcu wsypujemy bakalie i mieszamy. Keksówkę o wymiarach 12×20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra-dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy na kratce, możemy przełożyć powidłami, dowolnie przystrajamy. Smacznego!
piernik świąteczny wg siostry Anastazji – dodatkowe informacje
Przepis na piernik świąteczny wg siostry Anastazji zmodyfikowałam na porcję wypieku na jedną keksówkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piernik staropolski z masą orzechową
Następny przepis: Piernik unisławski