Piernik unisławski
Unisław to niewielka miejscowość na mapie Polski, której niewielu z nas by pewnie nie kojarzyło, gdyby nie jeden szczególny przypadek – Piernik Unisławski. Ten tradycyjny, pełen przypraw wypiek, zasłynął na cały kraj dzięki unikatowej mieszance korzennych dodatków, czyli unisławskiej przyprawy do pierników. Ten ciemnobrązowy wyrób nasycony jest głębokim smakiem i aromatem nie tylko zimowych świąt, ale także całego domowego ciepła. Można go upiec przez cały rok, ale tylko w Unisławiu wie, jak zrobić to prawidłowo. Dotychczas, teraz dzięki naszemu przepisowi, tajemnica piernika unisławskiego staje się dostępna dla każdego!
admin
Składniki:
- 10 jajek
- 1 opakowanie przyprawy unisławskiej do piernika
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
Piernik unisławski – jak zrobić?
- Jajka wybijamy całe do miski i ubijamy z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy.
- Następnie dodajemy przyprawę unisławską i olej. Delikatnie mieszamy.
- Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą oraz kakao.
- Tak przygotowane ciasto wylewamy do jednej dużej lub dwóch małych foremek. Pieczemy w piekarniku przez ok. 50 min w temperaturze 170°C. Po wystudzeniu możemy oprószyć placek cukrem pudrem. Smacznego.
Piernik unisławski – dodatkowe informacje
Piernik możemy przełożyć dowolnym nadzieniem, np. powidłami. Najlepiej smakuje z kubkiem kakao.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: piernik świąteczny wg siostry Anastazji
Następny przepis: Piernik z czekoladą w białej polewie