Piernik unisławski

Piernik unisławski

Unisław to niewielka miejscowość na mapie Polski, której niewielu z nas by pewnie nie kojarzyło, gdyby nie jeden szczególny przypadek – Piernik Unisławski. Ten tradycyjny, pełen przypraw wypiek, zasłynął na cały kraj dzięki unikatowej mieszance korzennych dodatków, czyli unisławskiej przyprawy do pierników. Ten ciemnobrązowy wyrób nasycony jest głębokim smakiem i aromatem nie tylko zimowych świąt, ale także całego domowego ciepła. Można go upiec przez cały rok, ale tylko w Unisławiu wie, jak zrobić to prawidłowo. Dotychczas, teraz dzięki naszemu przepisowi, tajemnica piernika unisławskiego staje się dostępna dla każdego!

Składniki:

  • 10 jajek
  • 1 opakowanie przyprawy unisławskiej do piernika
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao

Piernik unisławski – jak zrobić?

  1. Jajka wybijamy całe do miski i ubijamy z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy.
  2. Następnie dodajemy przyprawę unisławską i olej. Delikatnie mieszamy.
  3. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą oraz kakao.
  4. Tak przygotowane ciasto wylewamy do jednej dużej lub dwóch małych foremek. Pieczemy w piekarniku przez ok. 50 min w temperaturze 170°C. Po wystudzeniu możemy oprószyć placek cukrem pudrem. Smacznego.

Piernik unisławski – dodatkowe informacje

Piernik możemy przełożyć dowolnym nadzieniem, np. powidłami. Najlepiej smakuje z kubkiem kakao.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: piernik świąteczny wg siostry Anastazji
Następny przepis: Piernik z czekoladą w białej polewie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode