Piernik staropolski z masą orzechową

Piernik staropolski z masą orzechową

Dzisiejszy przepis przeniesie nas w magiczny, świąteczny nastrój z zapachem korzennych przypraw uniesionym prosto z piekarnika. Piernik staropolski z masą orzechową to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnych wypieków. Te ciemne, aromatyczne ciasto, wzbogacone kremem orzechowym, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wyróżnia go intensywny smak i piękny wygląd, ale to nie wszystko. Ten przepis na piernik, pełen sezonowych smaków, łączy w sobie wszystko, co najlepsze w staropolskiej kuchni. Kluczowy jest tu krem orzechowy – dodaje on nie tylko smaku, ale i tekstury. To idealne połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim ceniącym domowe wypieki.

Składniki:

  • PIERNIK:
    250g miodu
    1/2 szklanki cukru brązowego
    1/2 szklanki cukru białego
    75g masła
    50g smalcu
    2 małe jajka
    500g mąki pszennej
    1 1/2 łyżeczki sody
    1/4 szklanki zimnego mleka
    20g przyprawy do piernika
  • MASA ORZECHOWA:
    300g orzechów włoskich
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    1/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    60ml spirytusu
  • POWIDŁA:
    2 szklanki powideł śliwkowych
    1 gorzka czekolada
  • POLEWA:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/3 szklanki wody
    2 łyżki kakao
    50g masła
    1 czekolada mleczna

Piernik staropolski z masą orzechową – jak zrobić?

  1. Miód, cukry, masło, smalec rozpuścić. Do przestudzonej masy wbić jajka,przyprawę i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość 5mm i upiec 2 blaty. Piec w temperaturze 170*C przez 20min. Piekłam w formie 23×33. Najlepiej piec parę dni przed planowanym spożyciem.
  2. POWIDŁA: powidła śliwkowe włożyć do garnka razem z połamaną czekoladą i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
  3. MASA ORZECHOWA: śmietankę, mleko i cukier zagotować. Orzechy zmielić np w rozdrabniaczu i wsypać na gorące mleko. Wymieszać i zagotować. Spirytus dodać do smaku.
  4. Blat piernikowy podzielić na 3 części. W ten sposób będą 2 kawałki piernika. Przekładać gorącymi masami. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce z obciążeniem.
  5. POLEWA: cukier puder z kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka i dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika dodać masło i czekoladę. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować. Polać polewą piernik. Smacznego!

Piernik staropolski z masą orzechową – dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej nastawić w drugiej połowie listopada.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernik razowy
Następny przepis: piernik świąteczny wg siostry Anastazji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode