Piernik staropolski sześciotygodniowy dojrzewający

Piernik staropolski sześciotygodniowy dojrzewający

Piernik staropolski sześciotygodniowy dojrzewający to tradycyjne ciasto, które upieczone na początku grudnia zdąży idealnie dojrzeć na święta. Jego niepowtarzalny smak, konsystencja i aromat to wynik cierpliwości i kulinarnego procesu dojrzewania, trwającego aż sześć tygodni. To piernik, który swoim smakiem i zapachem przenosi nas w czasy staropolskiej kuchni, pełnej piernikowych sekretów. Receptura na to ciasto to prawdziwa perła wśród domowych wypieków – wymaga czasu, ale satysfakcja z upieczenia jest nieporównywalna. Spróbuj przygotować piernik staropolski według tradycyjnej receptury i poczuj magię świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • Piernik staropolski:
  • 1 kg mąki
  • 1,5 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie były 2 szklanki, ale moim zdaniem to za dużo)
  • 250 g masła
  • 500 g miodu
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 opakowania przyprawy korzennej (lub więcej jeśli ktoś woli mocno piernikowy smak)
  • na nadzienie:
  • 2 słoiczki gęstych powideł śliwkowych (po 280 g)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 litr mleka
  • 8-9 łyżek grysiku (nie błyskawicznego)
  • 200 g cukru
  • 300 g masła
  • kieliszek wódki
  • najlepsza polewa:
  • 60 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody

Piernik staropolski sześciotygodniowy dojrzewający – jak zrobić?

  1. 1.
    Piernik staropolski:

    Cukier, miód i masło umieścić w garnku o grubym dnie i mieszając powoli podgrzewać, prawie do wrzenia. Nie doprowadzić do zagotowania! Zestawić z ognia i ostudzić. Przełożyć do miski. Sodę rozpuścić w mleku. Do masy miodowej dodać sodę i resztę składników (mąkę przesiać) i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.

    Ciasto na piernik staropolski będzie dość rzadkie, ale z czasem zgęstnieje. Wyrobione ciasto umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu, owinąć ściereczką i umieścić w lodówce lub chłodnym miejscu na 6 tygodni.

  2. 2.
    Dojrzałe ciasto na cztery dni przed wigilią podzielić na cztery części, każdą rozwałkować, upiec na papierze do pieczenia ( w 180*C około 15 minut). Przełożyć dowolnie. Ja przełożyłam powidłami i masa grysikową.
  3. 3.
    Powidła wymieszać z kakao. Mleko zagotować, wsypać cukier i grysik i cały czas mieszając gotować kilka minut. Grysik ma być trochę rzadki, podczas stygnięcia zgęstnieje ale może się zdarzyć tak, że trzeba dać trochę więcej manny (łyżka łyżce nierówna). Ugotowany odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skórka. Miękkie masło utrzeć z grysikiem, na końcu dodać wódkę. Ciasto przełożyć dwa razy masą i raz powidłami. Polać piernik staropolski polewą i dowolnie udekorować.
  4. 4.
    Polewa: Margarynę, cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu mieszając. Kiedy polewa będzie jednolita dodać śmietanę i żelatynę i zdjąć z ognia. Mieszać do dokładnego połączenia. Polewa jest błyszcząca i gęsta, przez co dobrze dekoruje się nią boki ciasta, bo nie spływa. Piernik staropolski gotowy!

Porady – dodatkowe informacje

Ważne, aby użyć dobrej przyprawy korzennej (polecam Kotanyi lub dr.Oetker). Przyprawy do piernika najczęściej zawierają mąkę, kakao i śladowe ilości cynamonu. Najlepsza byłaby oczywiście domowej roboty, ale te dwie kupne też są bardzo dobre.

Z podanej porcji wyszedł naprawdę ogromny piernik, który podzieliłam na trzy części i dwie rozdałam mamie i babci.

Upiekłam cztery blaty, które bardzo wyrosły w pieczeniu. Piekłam w foremce 25*40 cm, piernik po przełożeniu miał wysokość około 10 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: piernik przekładany...
Następny przepis: Piernik razowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode