Piernik, ekspresowe ciasto bez miksera
Piernik to tradycyjne ciasto, które kojarzy nam się przede wszystkim z bożonarodzeniowym stołem. Nie musi jednak być zarezerwowane tylko na święta. Z naszym przepisem na piernik, ekspresowe ciasto bez miksera, pokochacie to ciasto jeszcze bardziej! Do jego przygotowania nie potrzebujecie żadnych skomplikowanych sprzętów, wystarczy miska i łyżka. To idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają domowe wypieki, ale nie przepadają za długim staniem w kuchni. Przy mininalnym wysiłku otrzymacie aromatyczne, wilgotne ciasto pełne przypraw korzennych. Czyż to nie brzmi cudownie? Czytajcie dalej i przekonajcie się sami!
admin
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 /2 kostki masła
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika, około 2 łyżeczki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego
- 1 jajko
Piernik, ekspresowe ciasto bez miksera – jak zrobić?
- Mleko z cukrem i masłem zagotowujemy w garnku lub w rondlu i zostawiamy do przestudzenia.
- Przygotowujemy miskę w której będziemy mieszać ciasto.
- Do miski przesiewamy mąkę, sodę, kakao. Dodajemy szczyptę soli, cynamon i przyprawę do piernika. Mieszamy.
- Roztrzepujemy widelcem jajko.
- Przy pomocy łyżki drewnianej lub trzepaczki do jajek mieszamy dokładnie ostudzone produkty płynne z suchymi. Dodajemy jajko, powidła lub dżem i mieszamy jeszcze chwilę do uzyskania gładkiej masy.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę.
- Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni przez 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Piernik – dodatkowe informacje
Ciasto po ostudzeniu możemy przełożyć powidłami, ulubionym dżemem czy też masą budyniową. Możemy je udekorować polewą czekoladową i posypać krojonymi orzechami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piernik drożdżowy z kremem i powidłami
Następny przepis: Piernik na palonym cukrze