Piernik, ekspresowe ciasto bez miksera

Piernik, ekspresowe ciasto bez miksera

Piernik to tradycyjne ciasto, które kojarzy nam się przede wszystkim z bożonarodzeniowym stołem. Nie musi jednak być zarezerwowane tylko na święta. Z naszym przepisem na piernik, ekspresowe ciasto bez miksera, pokochacie to ciasto jeszcze bardziej! Do jego przygotowania nie potrzebujecie żadnych skomplikowanych sprzętów, wystarczy miska i łyżka. To idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają domowe wypieki, ale nie przepadają za długim staniem w kuchni. Przy mininalnym wysiłku otrzymacie aromatyczne, wilgotne ciasto pełne przypraw korzennych. Czyż to nie brzmi cudownie? Czytajcie dalej i przekonajcie się sami!

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 /2 kostki masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika, około 2 łyżeczki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego
  • 1 jajko

Piernik, ekspresowe ciasto bez miksera – jak zrobić?

  1. Mleko z cukrem i masłem zagotowujemy w garnku lub w rondlu i zostawiamy do przestudzenia.
  2. Przygotowujemy miskę w której będziemy mieszać ciasto.
  3. Do miski przesiewamy mąkę, sodę, kakao. Dodajemy szczyptę soli, cynamon i przyprawę do piernika. Mieszamy.
  4. Roztrzepujemy widelcem jajko.
  5. Przy pomocy łyżki drewnianej lub trzepaczki do jajek mieszamy dokładnie ostudzone produkty płynne z suchymi. Dodajemy jajko, powidła lub dżem i mieszamy jeszcze chwilę do uzyskania gładkiej masy.
  6. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę.
  7. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni przez 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Piernik – dodatkowe informacje

Ciasto po ostudzeniu możemy przełożyć powidłami, ulubionym dżemem czy też masą budyniową. Możemy je udekorować polewą czekoladową i posypać krojonymi orzechami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernik drożdżowy z kremem i powidłami
Następny przepis: Piernik na palonym cukrze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode