Piernik bezglutenowy

Piernik bezglutenowy

Zapraszam wszystkich miłośników zdrowego stylu życia do wypróbowania przepisu na piernik bezglutenowy. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, która zachwyci zarówno osoby na diecie bezglutenowej, jak i ceniące smaczne i lekkie desery. Niezależnie od tego, czy szukasz przepisu na staropolski piernik bezglutenowy, czy chcesz sprobowac swoich sił w pieczeniu wegańskiego piernika – ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Delikatny, aromatyczny i pełen świątecznych przypraw – piernik bezglutenowy stwarza możliwość cieszenia się tradycyjnymi smakami bez obaw o zawartość glutenu.

Składniki:

  • Polecam!
  • SKŁADNIKI:
  • ( keksówka 24×12 )
  • * mąka bezglutenowa lub mix mąk – 400 g
  • * jajko L – 4 szt
  • * cukier drobny – ok. 300 g
  • * proszek do pieczenia b.g. – 3 łyżeczki
  • * sól – 1 szczypta
  • * przyprawa do piernika ( bez dodatku mąki! ) – 2 łyżki
  • * masło min.82% – 160 g
  • * mleko – 200 ml
  • * kakao gorzkie – 4 łyżki

Przepis na piernik bezglutenowy – jak zrobić?

  • 1.
    Sposób przygotowania:

    Jajka (w całości) ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę bezglutenową, szczyptę soli, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia – krótko ucieramy. Wlewamy roztopione, schłodzone masło zmieszane z mlekiem oraz kakao – ucieramy krótko na gładką masę. Wylewamy do blachy (keksówki 24×12) wyłożonej papierem, pieczemy ok. 40 minut w 170C (do suchego patyczka). Oblewamy roztopioną czekoladą. Smacznego!

Piernik bezglutenowy – dodatkowe informacje

Taki bezglutenowy piernik możemy pozostawić w klasycznej formie albo przełożyć ulubionymi powidłami. Świetnie sprawdzi się też waniliowy krem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernik bez jajek.
Następny przepis: Piernik brukowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode