Piernik bezglutenowy
Zapraszam wszystkich miłośników zdrowego stylu życia do wypróbowania przepisu na piernik bezglutenowy. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, która zachwyci zarówno osoby na diecie bezglutenowej, jak i ceniące smaczne i lekkie desery. Niezależnie od tego, czy szukasz przepisu na staropolski piernik bezglutenowy, czy chcesz sprobowac swoich sił w pieczeniu wegańskiego piernika – ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Delikatny, aromatyczny i pełen świątecznych przypraw – piernik bezglutenowy stwarza możliwość cieszenia się tradycyjnymi smakami bez obaw o zawartość glutenu.
admin
Składniki:
- Polecam!
- SKŁADNIKI:
- ( keksówka 24×12 )
- * mąka bezglutenowa lub mix mąk – 400 g
- * jajko L – 4 szt
- * cukier drobny – ok. 300 g
- * proszek do pieczenia b.g. – 3 łyżeczki
- * sól – 1 szczypta
- * przyprawa do piernika ( bez dodatku mąki! ) – 2 łyżki
- * masło min.82% – 160 g
- * mleko – 200 ml
- * kakao gorzkie – 4 łyżki
Przepis na piernik bezglutenowy – jak zrobić?
-
1.
Sposób przygotowania:Jajka (w całości) ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę bezglutenową, szczyptę soli, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia – krótko ucieramy. Wlewamy roztopione, schłodzone masło zmieszane z mlekiem oraz kakao – ucieramy krótko na gładką masę. Wylewamy do blachy (keksówki 24×12) wyłożonej papierem, pieczemy ok. 40 minut w 170C (do suchego patyczka). Oblewamy roztopioną czekoladą. Smacznego!
Piernik bezglutenowy – dodatkowe informacje
Taki bezglutenowy piernik możemy pozostawić w klasycznej formie albo przełożyć ulubionymi powidłami. Świetnie sprawdzi się też waniliowy krem.