Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie)

Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie)

Czeluścimy do świata smaków z popularnym przepisem na pierniczki z marmoladą – takie jak alpejskie. Ten przepis przeznaczony jest dla smakoszy słodkości, którzy cenią sobie klasyczne połączenie pierników z owocowym nadzieniem. Pierniczki alpejskie z marmoladą to idealna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Pyszne, pachnące przyprawami pierniczki, wypełnione aromatycznym, słodko-kwaśnym nadzieniem, to doskonałe połączenie smaków, które przeniesie Was w Alpy bez wychodzenia z domu. Od teraz też możecie je przygotować samodzielnie, korzystając z naszego przepisu. Czas odkrywać kuchnię pełną smaków z piernikami alpejskimi.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (+/- bo może być ciut więcej)
  • 120g masła 82% tłuszczu
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 białko
  • 4 żółtka
  • gęste powidła/marmolada

Pierniczki alpejskie z marmoladą – jak zrobić?

  1. Do rondelka wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika i kakao, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, tak, aby masa się nie gotowała, ale pozostawała gorąca i rozpuszczamy w niej masło. Studzimy.
  2. Do szklanki lub miseczki przekładamy śmietanę i mieszamy ją z sodą (objętość się zwiększy!). Białko ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem i miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i razem łączymy. Masę jajeczną dodajemy do miski z przesianą mąką (żółtka można też dodać wprost do mąki), dodajemy zawartość z rondelka i śmietanę z sodą, wyrabiamy całość na gładkie, ale lepkie ciasto. Konsystencja powinna być taka, aby kleiło się do rąk, ale nie zostawało na nich. Odstawiamy w chodne miejsce: jeśli do lodówki to na około 1,5-2 godziny, a jeśli, np. do piwnicy to na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko (na grubość około 3mm) starając się nie podsypywać mąką (ewentualnie tylko na spód, aby powierzchnia, którą dotyka wałek nie miała z mąką kontaktu-łatwiej będzie skleić ciasto z nadzieniem). Następnie na połowie ciasta rozkładamy w odstępach gęstą marmoladę/powidła (ja sobie wyznaczyłam foremką mniej więcej co ile nakładać nadzienie) i przykrywamy drugą połową ciasta (jakby zamknąć książkę).
  4. Dookoła wybrzuszeń delikatnie rękami wypychamy powietrze i lekko dociskajmy – pierwszy etap sklejania. Następnie wykrawamy foremkami pierniczki z nadzieniem – to drugi etap sklejania, bo foremka robi to za nas.
  5. Gotowe pierniczki przekładamy na brytfannę z papierem do pieczenia w odstępach od siebie i jeszcze raz delikatnie palcami sklejamy boki, aby nie straciły kształtu. Dzięki temu nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem – zyskają na smaku.

Porady – dodatkowe informacje

Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny, ale najlepiej śliwkowy lub inny kwaśny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierniczki z 5 składników
Następny przepis: PIERNICZKI Z WITRAŻAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode