Pierniczki świąteczne – szybkie i miękkie
Podkreślające atmosferę świąt, pełne tradycyjnych, zimowych smaków domowe pierniczki to deser, który nigdy nie wychodzi z mody. Ten przepis na świąteczne pierniczki gwarantuje niesamowicie miękkie, aromatyczne wypieki już od razu po upieczeniu. Świąteczne pierniczki są cienkie, ale zarazem niezwykle pulchniutkie. Oczywiście, wszystko zależy od waszego sprzętu i predyspozycji piekarnika. Ich cudowny zapach przywraca wspomnienia z dzieciństwa, dopełniają trud i zaangażowanie włożone w wykonanie tego przepisu. Mają one unikalny smak, który wynika z idealnego połączenia miodu, przypraw korzennych i wysokojakościowego kakao. To łatwe w przygotowaniu ciasteczka piernikowe są doskonałym dodatkiem do świątecznego menu.
Składniki:
- 300 gramów miodu
- 120 gramów masła
- 600 gramów mąki pszennej
- 100 gramów cukru pudru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- 1 jajko
- Lukier królewski: białko jajka kurzego, cukier puder
Pierniczki świąteczne – szybkie i miękkie – jak zrobić?
- Pierniczki miękkie – przepis prosty:
- Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników. Wszystko wymieszać najlepiej rózgą by spulchnić mąkę.
- Do miski z sypkimi składnikami wlać przestudzone masło z miodem i wyrobić najlepiej mikserem do połączenia się składników (wyrabiam łopatkami do ciasta drożdżowego ). Ciasto na pierniczki miękkie powinno być jednolite i miękkie.
- Stolnice podsypać mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować na cienki placek około 0,5 cm grubości i wykrawać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Lukier: białko połączyć z cukrem pudrem w misce tak aby nie było grudek a lukier miał lekko gęstą konsystencje i polukrować ostudzone pierniczki miękkie.
W garnku roztopić masło i podgrzać razem z miodem. Odstawić do przestudzenia.
Pierniczki świąteczne – dodatkowe informacje
Do lukru na pierniczki miękkie można dodać barwniki spożywcze.
Tagiświąteczne
Piotr Zieliński
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierniczki Katarzynki
Następny przepis: Pierniczki z Ikei - szwedzkie Pepparkakor