Pierniczki Katarzynki

Pierniczki Katarzynki

Za kilka tygodni zaczyna się sezon świąteczny, a wraz z nim powracają nasze ulubione przepisy. Do jednych z nich zaliczają się tradycyjne polskie „Pierniczki Katarzynki”. Ich korzenne, aromatyczne smaki idealnie komponują się z chłodnymi, zimowymi dniami. Wymagają nieco czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego warty. Te pyszne ciasteczka sprawią, że poczujesz się jak w domu, niezależnie od tego, gdzie się znajdujesz. Co więcej, 'Pierniczki Katarzynki’ są doskonałym pomysłem na prezent dla bliskich i znajomych. Zapakowane w ładne pudełko stanowią wyjątkowy i pełen uczucia upominek.

Składniki:

  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 250 g miodu
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 450 g mąki
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 jajo

Pierniczki katarzynki – jak zrobić?

  1. Ugotowane gorące ziemniaki rozgnieść prasą do ziemniaków. Miód wlać do garnka, podgrzać i wsypać cukier. Podgrzewać mieszając. Gdy cukier się rozpuści dodać masło i mieszać do połączenia składników. Dodać rozgniecione ziemniaki i zmiksować na gładką masę. Przestudzoną masę przełożyć do dużej miski, dodać przyprawę do piernika, mąkę, kakao, jajo i sodę. Wyrobić ciasto, a gdy się już nie klei rozwałkować na ok 5 mm i wykrawać foremkami. Ułożyć na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku w 160 st. C ok 10 minut w termoobiegu.

Porady – Pierniczki Katarzynki – dodatkowe informacje

Przy mieszaniu pierniczkowego ciasta Katarzynki warto uważać, żeby cukier się nie skarmelizował.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierniczki kolorowe
Następny przepis: Pierniczki Świąteczne (do długiego przechowywania)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode