Pierniczki Świąteczne (do długiego przechowywania)

Pierniczki Świąteczne (do długiego przechowywania)

Czy nie uwielbiasz zapachu świeżo upieczonych pierniczków świątecznych? A co, jeśli powiedzielibyśmy Ci, że wiedząc jak przechowywać te smakowite wypieki, możesz cieszyć się nimi dłużej niż tylko w samym dniu ich przygotowania? Przedstawiamy przepis na pierniczki świąteczne do długiego przechowywania. Wyjątkowe połączenie aromatycznych korzeni i przypraw z delikatnie chrupiącą skórką, sprawi że te ciasteczka staną się nieodłącznym elementem Twojej rodzinnego stołu na święta. Przygotuj składniki i zacznij piec, bo przepis, który przedstawiamy, jest naprawdę niepowtarzalny.

Składniki:

  • 1/2 kg miodu (użyłam pół litra)
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 25 dkg masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Pierniczki świąteczne (do długiego przechowywania) – jak zrobić?

  1. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier oraz miód, wszystko podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Całość po wystudzeniu przelać do miski. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do płynnych składników, dodać przyprawę, cynamon, jaja roztrzepane widelcem i powoli wyrabiać by składniki dokładnie się wymieszały. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do garnuszka i przykryć bawełnianą ściereczką. Całość odstawić w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie zabieramy się do pieczenia:) Stolnice oprószyć mąką, ciasto wykładać partiami, wałkować na grubość ok. 3-5 mm i wycinać pierniczki.
  2. Blaszkę piekarnikową wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna), układać pierniczki w odstępach. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut (lub na rumiano) w temp. 160 st. C. Ciepłe pierniczki wykładać najlepiej do tekturowych lub plastikowych pudełek przekładając warstwy papierem śniadaniowym lub pergaminem. Pozostawić kilka dni by zmiękły – dopiero wtedy są pyszne i mięciutkie:) Udekorować lukrem lub dowolnie w ulubiony sposób. Pierniczki dobrze przechowywane nadają się do spożycia nawet po kilku miesiącach, ja odkryłam na stryszku jedną paczuszkę w lipcu i były rewelacyjne:) SMACZNEGO!!!

Pierniczki Świąteczne – dodatkowe informacje

Jeśli zajdzie potrzeba i uznacie, że wasze ciasto jest mało słodkie, można dodać więcej cukru, jak również jeszcze jedną paczuszkę przyprawy do piernika:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierniczki Katarzynki
Następny przepis: Pierniczki z Ikei - szwedzkie Pepparkakor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode