Pierniczki kolorowe

Pierniczki kolorowe

Pierniczki, czyli tradycyjne świąteczne ciasteczka o korzennym smaku znane w całej Polsce, tym razem w wersji kolorowej, która z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Pięknie dekorowane, stanowią nie tylko smaczny dodatek do świątecznego stołu, ale także doskonałą ozdobę choinki. Właśnie zaproponujemy Państwu przepis na nasze magiczne kolorowe pierniczki. Ich przygotowanie wprawi w świąteczny nastrój całą rodzinę, a ich smak, który jest kombinacją doboru najlepszych przypraw korzennych, na pewno zagości na stałe w tradycjach świątecznych. Zachęcamy do odkrycia tajemnic kolorowych pierniczków!

Składniki:

  • ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru drobnego
  • 3 łyżki prawdziwego miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 8 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • różowy i niebieski gotowy lukier
  • kolorowe cukiereczki pod kolor lukru

Pierniczki kolorowe – jak zrobić?

  1. Masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż składniki się rozpuszczą. Następnie zdejmujemy z ognia i miksujemy masę z 250 dag mąki. Pozostawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto przestygnie dodajemy jajka, śmietanę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w łyżce letniej wody oraz pozostałą mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto na co najmniej 30 min. w chłodne miejsce.

    Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy np. choinki i kwiatuszki. Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast w odstępach.

  2. Pieczenie i dekorowanie pierniczków:

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 10 min. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy. Po ostudzeniu zdobimy przygotowanymi według przepisu na opakowaniu gotowymi lukrami i ozdabiamy cukrową posypką. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.

Pierniczki – dodatkowe informacje

Pierniczki zamiast kolorowym lukrem możemy ozdobić np. polewą czekoladową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierniczki grzybki- bez miodu
Następny przepis: Pierniczki Katarzynki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode