Pierniczki kolorowe
Składniki:
- ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag masła
- 20 dag cukru drobnego
- 3 łyżki prawdziwego miodu
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 kopiata łyżka kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 8 łyżeczek przyprawy do piernika
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka ciepłej wody
- Dodatkowo:
- różowy i niebieski gotowy lukier
- kolorowe cukiereczki pod kolor lukru
Pierniczki kolorowe – jak zrobić?
-
Masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż składniki się rozpuszczą. Następnie zdejmujemy z ognia i miksujemy masę z 250 dag mąki. Pozostawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto przestygnie dodajemy jajka, śmietanę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w łyżce letniej wody oraz pozostałą mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto na co najmniej 30 min. w chłodne miejsce.
Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy np. choinki i kwiatuszki. Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast w odstępach.
-
Pieczenie i dekorowanie pierniczków:
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 10 min. Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy. Po ostudzeniu zdobimy przygotowanymi według przepisu na opakowaniu gotowymi lukrami i ozdabiamy cukrową posypką. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.
Pierniczki – dodatkowe informacje
Pierniczki zamiast kolorowym lukrem możemy ozdobić np. polewą czekoladową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierniczki grzybki- bez miodu
Następny przepis: Pierniczki Katarzynki