Pierniczki grzybki- bez miodu
Pierniczki grzybki bez miodu to idealna alternatywa dla osób, które z różnych powodów nie mogą lub nie chcą spożywać miodu, a jednocześnie nie chcą rezygnować z tradycyjnych świątecznych smakołyków. Ten przepis na pierniczki świąteczne bez miodu pozwoli Ci poczuć ten prawdziwy, domowy smak świąt, bez użycia miodu. Przygotuj je samodzielnie w domu, a będzie to niewątpliwie hit każdej domowej, świątecznej ucztowej kolacji. Zapewniamy, że pomimo braku miodu, pierniczki będą równie smaczne i aromatyczne, jak te tradycyjne, przyrządzane z miodem. Sprawdź sam i poczuj magię świąt.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka syropu z buraków cukrowych
- 200 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cynamon
- lukier:
- 15 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Pierniczki grzybki – bez miodu – jak zrobić?
- Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy syrop z buraków, chwilkę gotujemy i zdejmujemy z ognia.
- Makę przesiewamy z sodą, dodajemy jajko, szczyptę soli, ostudzone masło, przesiany cukier puder, cynamon i wszystko zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto jest dość miękkie, dlatego do rozwałkowania solidnie podsypuję je mąką.
- Lepimy kulki wielkości orzecha i formujemy z nich kapelusze grzybków. Następnie lepimy małe wałeczki, na kształt korzonków grzyba.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni około 10-15 minut.
- Po upieczeniu pierniczki ostudzamy. Przygotowujemy lukier. W tym celu wymieszałam cukier puder z wodą i sokiem z cytryny.
- Pierniczki są miękkie i bez problemu włożymy korzonek w środek kapelusza. Miejsce połączenia dodatkowo wzmacniamy lukrem.
- Możecie posypać korzonki makiem, a grzybki przy pomocy czerwonego lukrowego pisaka przerobić na muchomorki.
- Gotowe 🙂
Pierniczki grzybki – dodatkowe informacje
Można by jeszcze zanurzyć trzonki w lukrze i posypać makiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierniczki całuski
Następny przepis: Pierniczki imbirowe z kawą