Pielmieni
Pielmieni to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, które cieszy się popularnością w wielu krajach Wschodniej Europy. Ten wyjątkowy przepis to nic innego jak niesamowita kompozycja mięsa i ciasta, w którym każdy z nas może odnaleźć kawałek swojego kulinarnego raju. Charakterystyczną cechą pielmieni jest to, że są one gotowane bezpośrednio w bulionie, co nadaje im wyjątkowego smaku. Głównym składnikiem tych wyjątkowych pierożków jest ciasto na pielmieni, którego recepturę przekazują sobie z pokolenia na pokolenie kochankowie dobrej kuchni. Ta wyjątkowa potrawa to doskonałe rozwiązanie na zimne dni. Czytaj dalej, aby odkryć sekrety jej przygotowania!
admin
Składniki:
- Na ciasto:
500g mąki
szczypta soli
1 jajko
1/4 szklanki mleka + 3/4 szklanki wody - Na farsz:
500g mięsa mielonego (według preferencji, polecam mieszankę wieprzowo-wołową)
1 duża cebula
200ml wywaru warzywnego (lub bulionu z kostki rosołowej)
sól i pieprz - Dodatkowo:
kwaśna śmietana
Pielmieni – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Suche składniki na ciasto łączymy. Dodajemy jajko i mleko.
Wyrabiamy ciasto i stopniowo dodajemy wody, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przykrywamy i odkładamy, aby chwilę odpoczęło, podczas przygotowania farszu. -
2.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy.
Do surowego mięsa (nie smażymy!) dodajemy bulion, oraz podsmażoną cebulę i mieszamy, aż mięso wchłonie bulion.
Mięso doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem. -
3.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, podsypujemy mąką i wałkujemy.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy niewielkie krążki na które będziemy nakładać farsz.
Po nałożeniu farszu, przykrywamy pierożki drugim krążkiem i ściskamy brzegi (aby uzyskać kształt ze zdjęcia, po zlepieniu brzegów należy je podszczypać w kilku miejscach). -
4.
Do dużego garnka nalewamy wody, lekko ją solimy i dodajemy nieco oleju, aby pielmieni nie skleiły się podczas gotowania.
Kiedy woda się zagotuje wrzucamy pierożki partiami i gotujemy ok. 6 minut od czasu wypłynięcia.
Ugotowane pielmieni ozdabiamy kwaśną śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Jemy na jeden kęs.
Słowa kluczowe: ciasto na pielmieni
Porady – Pielmieni – dodatkowe informacje
Uwaga! Mięso w środku pierożka pływa w bulionie, dlatego należy uważać, aby się nie poparzyć. Podajemy na ciepło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piekielnie ostre papryczki faszerowane fetą i twarożkiem
Następny przepis: Pielmieni z mięsem i śmietaną