Pielmieni

Pielmieni

Pielmieni to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, które cieszy się popularnością w wielu krajach Wschodniej Europy. Ten wyjątkowy przepis to nic innego jak niesamowita kompozycja mięsa i ciasta, w którym każdy z nas może odnaleźć kawałek swojego kulinarnego raju. Charakterystyczną cechą pielmieni jest to, że są one gotowane bezpośrednio w bulionie, co nadaje im wyjątkowego smaku. Głównym składnikiem tych wyjątkowych pierożków jest ciasto na pielmieni, którego recepturę przekazują sobie z pokolenia na pokolenie kochankowie dobrej kuchni. Ta wyjątkowa potrawa to doskonałe rozwiązanie na zimne dni. Czytaj dalej, aby odkryć sekrety jej przygotowania!

Składniki:

  • Na ciasto:
    500g mąki
    szczypta soli
    1 jajko
    1/4 szklanki mleka + 3/4 szklanki wody
  • Na farsz:
    500g mięsa mielonego (według preferencji, polecam mieszankę wieprzowo-wołową)
    1 duża cebula
    200ml wywaru warzywnego (lub bulionu z kostki rosołowej)
    sól i pieprz
  • Dodatkowo:
    kwaśna śmietana

Pielmieni – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Suche składniki na ciasto łączymy. Dodajemy jajko i mleko.
    Wyrabiamy ciasto i stopniowo dodajemy wody, aż do uzyskania jednolitej masy.
    Ciasto przykrywamy i odkładamy, aby chwilę odpoczęło, podczas przygotowania farszu.
  2. 2.
    Cebulę kroimy drobno i podsmażamy.
    Do surowego mięsa (nie smażymy!) dodajemy bulion, oraz podsmażoną cebulę i mieszamy, aż mięso wchłonie bulion.
    Mięso doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem.
  3. 3.
    Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, podsypujemy mąką i wałkujemy.
    Z rozwałkowanego ciasta wycinamy niewielkie krążki na które będziemy nakładać farsz.
    Po nałożeniu farszu, przykrywamy pierożki drugim krążkiem i ściskamy brzegi (aby uzyskać kształt ze zdjęcia, po zlepieniu brzegów należy je podszczypać w kilku miejscach).
  4. 4.
    Do dużego garnka nalewamy wody, lekko ją solimy i dodajemy nieco oleju, aby pielmieni nie skleiły się podczas gotowania.
    Kiedy woda się zagotuje wrzucamy pierożki partiami i gotujemy ok. 6 minut od czasu wypłynięcia.
    Ugotowane pielmieni ozdabiamy kwaśną śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Jemy na jeden kęs.

Słowa kluczowe: ciasto na pielmieni

Porady – Pielmieni – dodatkowe informacje

Uwaga! Mięso w środku pierożka pływa w bulionie, dlatego należy uważać, aby się nie poparzyć. Podajemy na ciepło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piekielnie ostre papryczki faszerowane fetą i twarożkiem
Następny przepis: Pielmieni z mięsem i śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode