Pieczywo chrupkie
Pieczywo chrupkie jest idealną przekąską, która dobrze komponuje się z wieloma potrawami. Jak się okazuje, do zrobienia domowego pieczywa chrupkiego, potrzeba niewiele składników i niewiele czasu. W tym przepisie pokażemy, jak z łatwo dostępnych produktów przygotować chrupiące pieczywo pełne smaku. Domowe pieczywo chrupkie ma niesamowitą zaletę, a mianowicie – wiemy dokładnie co do niego trafia. Tu nie znajdziemy konserwantów, ulepszaczy smaku czy dodatków 'E’. Przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy jest naprawdę zadowalający. Przygotujmy więc wszystkie niezbędne produkty i zaczynajmy przygodę z domowym pieczywem chrupkim!
admin
Składniki:
- 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 60 g płatków owsianych górskich
- 40 g pestek słonecznika
- 30 g pestek dyni
- 10 g czarnego sezamu
- 10 g ziaren chia
- 15 g nasion konopi niełuskanych
- 1 czubata łyżeczka ziół toskańskich
- szczypta płatków chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g wody
- 1 łyżka oleju
Pieczywo chrupkie – jak zrobić?
- Nasiona konopi prażymy krótko na suchej patelni.
- Jeżeli nie używamy w kuchni konopi, możemy je zastąpić siemieniem lnianym lub dowolnymi ziarnami czy nasionami.
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
- Dodajemy wodę i olej i dokładnie mieszamy.
- Całość odstawiamy na 12 minut, aż płatki owsiane wchłoną płyn i masa zgęstnieje.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Na blaszkę o wymiarach 34/30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy gotową masę i cieniutko rozsmarowujemy na grubość ok. 3mm.
- Pieczemy 15 minut, na krótko wyciągamy blaszkę, przy pomocy noża do pizzy kroimy dowolnej wielkości prostokąty.
- Pieczemy kolejne 25 minut do ładnego zrumienienia.
- Studzimy na kratce.
- Przechowujemy w puszce.
Smacznego 🙂
Pieczywo chrupkie – dodatkowe informacje
Przyprawę toskańską możemy zastąpić ulubionymi ziołami lub mieszanką przypraw. Do przygotowania pieczywa możemy użyć dowolnych pestek i ziaren w ilości ok. 100 g. Ja użyłam takie jakie lubimy 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony udziec z indyka
Następny przepis: Pieczywo czosnkowe do sałatek