Pieczywo chrupkie

Pieczywo chrupkie

Pieczywo chrupkie jest idealną przekąską, która dobrze komponuje się z wieloma potrawami. Jak się okazuje, do zrobienia domowego pieczywa chrupkiego, potrzeba niewiele składników i niewiele czasu. W tym przepisie pokażemy, jak z łatwo dostępnych produktów przygotować chrupiące pieczywo pełne smaku. Domowe pieczywo chrupkie ma niesamowitą zaletę, a mianowicie – wiemy dokładnie co do niego trafia. Tu nie znajdziemy konserwantów, ulepszaczy smaku czy dodatków 'E’. Przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy jest naprawdę zadowalający. Przygotujmy więc wszystkie niezbędne produkty i zaczynajmy przygodę z domowym pieczywem chrupkim!

Składniki:

  • 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 60 g płatków owsianych górskich
  • 40 g pestek słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 10 g czarnego sezamu
  • 10 g ziaren chia
  • 15 g nasion konopi niełuskanych
  • 1 czubata łyżeczka ziół toskańskich
  • szczypta płatków chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g wody
  • 1 łyżka oleju

Pieczywo chrupkie – jak zrobić?

  1. Nasiona konopi prażymy krótko na suchej patelni.
  2. Jeżeli nie używamy w kuchni konopi, możemy je zastąpić siemieniem lnianym lub dowolnymi ziarnami czy nasionami.
  3. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
  4. Dodajemy wodę i olej i dokładnie mieszamy.
  5. Całość odstawiamy na 12 minut, aż płatki owsiane wchłoną płyn i masa zgęstnieje.
  6. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  7. Na blaszkę o wymiarach 34/30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy gotową masę i cieniutko rozsmarowujemy na grubość ok. 3mm.
  8. Pieczemy 15 minut, na krótko wyciągamy blaszkę, przy pomocy noża do pizzy kroimy dowolnej wielkości prostokąty.
  9. Pieczemy kolejne 25 minut do ładnego zrumienienia.
  10. Studzimy na kratce.
  11. Przechowujemy w puszce.

Smacznego 🙂

Pieczywo chrupkie – dodatkowe informacje

Przyprawę toskańską możemy zastąpić ulubionymi ziołami lub mieszanką przypraw. Do przygotowania pieczywa możemy użyć dowolnych pestek i ziaren w ilości ok. 100 g. Ja użyłam takie jakie lubimy 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony udziec z indyka
Następny przepis: Pieczywo czosnkowe do sałatek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode