Pieczony szczupak z warzywami
Ciesz się aromatem i smakiem prosto z polskich jezior dzięki przepisowi na pieczonego szczupaka z warzywami. Przygotowany w domowym zaciszu, pozwoli poczuć jak smakuje prawdziwa kuchnia regionalna. Szczupak pieczony w rękawie to doskonały pomysł na obiad lub uroczystą kolację, zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem ryb. Jego delikatne mięso, w połączeniu z pieczonymi na złoty kolor warzywami, tworzy kulinarne doznanie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Sprawdź sam, jak łatwo jest stworzyć to danie, które łączy w sobie prostotę wykonania z niezwykle bogatym smakiem.
admin
Składniki:
- 1 karp
- 1 kg grzybów
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- limonka
- pęczek koperku
- bazylika
- majeranek
- zioła prowansalskie
- rozmaryn
- sól, pieprz
- masło
Pieczony szczupak z warzywami – jak zrobić?
- Rybę pozbawić łusek, wypatroszyć, dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na dzwonki.
- Każdy kawałek ryby skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawami. Odstawić na bok.
- Pieczarki obrać, umyć, pokroić na połówki. Podsmażyć na maśle, aż się zarumienią, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
- Papryki pokroić na grube kawałki. Natkę pietruszki posiekać.
- Kawałki ryby układać na folii aluminiowej, na nią kolejno paprykę czerwoną, paprykę żółtą, pieczarki, a na koniec posypać natką. Folię zawinąć.
- Piec przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sposób przygotowania: szczupak pieczony w rękawie, szczupak pieczony z warzywami.
Pieczony szczupak z warzywami – dodatkowe informacje
Wspaniale smakuje z sosem chrzanowym, kuskusem i surówką z marchwi i jabłka z chrzanem:)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pieczony sernik z truskawkami w galaretce
Następny przepis: Pieczony stek z tuńczyka