pieczony sernik z truskawkami w galaretce

pieczony sernik z truskawkami w galaretce

Pieczony sernik z truskawkami w galaretce to wyrafinowany deser, który połączy w harmonijną całość delikatność serowej masy, aromat świeżo pieczonego ciasta i słodko-kwasowy akcent truskawkowej galaretki. Stworzenie go to doskonały sposób na wykorzystanie mrożonych truskawek, które idealnie komponują się z lekko cytrusowym posmakiem kremu serowego. Ten przepis na sernik z galaretką, oparty na tradycyjnej podstawie sernika pieczonego, wprowadza orzeźwiającą odmianę dzięki dodatkowi owocowej galaretki. Sernik z truskawkami i galaretką to wyjątkowy deser, który zachwyci każdego miłośnika sernika pieczonego, dodając do niego owocowej świeżości i unikalnego, słodko-kwasowego akcentu.

Składniki:

  • foremka 24*24 cm
  • 1 kg sera sernikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 120 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 16 biszkoptów
  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Pieczony sernik z truskawkami w galaretce – jak zrobić?

  1. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty.
  2. Masło rozpuścić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać ser, budynie i masło. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
  3. Piec w 180*C około 50 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około kwadransa. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody, wrzucić do nich mrożone truskawki*, wymieszać i zostawić na chwilę. Galaretki zaczną szybko tężeć więc trzeba tego pilnować i w odpowiednim momencie wyłożyć na ciasto.

xxxx – dodatkowe informacje

*dlatego truskawki mieszam z galaretką, bo gdybym je zamrożone ułożyła na cieście i zalała galaretką to mogłyby puścić sok, który przy krojeniu wylewałby się z ciasta. A tak to truskawki rozmrożą się w galaretce i sok się z nią wymiesza.

** świeżych truskawek nie mieszamy z galaretką, układamy je bezpośrednio na serniku i zalewamy galaretką kiedy ta zacznie mocno tężeć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony seler z serem
Następny przepis: Pieczony szczupak z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode