Pieczony seler z serem

Pieczony seler z serem

Pieczony seler z serem to jedno z tych dań, które zachwycają swoją prostotą, a jednocześnie smakiem. Choć składniki mogą wydawać się dość nieskomplikowane, to harmonia smaków jaką tworzą po połączeniu na talerzu jest zdumiewająca. Seler pieczony do złoconego koloru, doprawiony czosnkiem, przyprawami, a następnie zapiekany w piekarniku z górą sera tworzy prawdziwe, kulinarne arcydzieło. To danie jest idealnym wyborem na obiad dla wszystkich miłośników warzyw i sera. Świetnie sprawdzi się jako główne danie wegetariańskich posiłków lub jako zestaw dodatków do mięsa. Wspaniały pieczony seler z serem zaskakuje i smakuje!

Składniki:

  • – 2 średnie selery
  • – ser żółty np gouda
  • – jako
  • – bułka tarta
  • – sól
  • – pieprz
  • – olej

Pieczony seler z serem – jak zrobić?

  1. Selera obieramy i kroimy w cienkie plastry, tak aby powstały okręgi.
  2. Ser żółty kroimy w plastry.
  3. Pomiędzy 2 plastry selera wkładamy ser żółty 2 plastry (można według upodobań).
  4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – opcjonalnie.
  5. Obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnię.
  6. Pieczemy na średnim ogniu do zarumienienia się po obu stronach.
  7. I gotowe!

xxxx – dodatkowe informacje

Pieczony seler z serem

Plastry seler z kartoflami i cebulą można również zapiekać w folii aluminiowej na grillu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony schab ze śliwką
Następny przepis: pieczony sernik z truskawkami w galaretce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode