Pieczony seler z serem
Pieczony seler z serem to jedno z tych dań, które zachwycają swoją prostotą, a jednocześnie smakiem. Choć składniki mogą wydawać się dość nieskomplikowane, to harmonia smaków jaką tworzą po połączeniu na talerzu jest zdumiewająca. Seler pieczony do złoconego koloru, doprawiony czosnkiem, przyprawami, a następnie zapiekany w piekarniku z górą sera tworzy prawdziwe, kulinarne arcydzieło. To danie jest idealnym wyborem na obiad dla wszystkich miłośników warzyw i sera. Świetnie sprawdzi się jako główne danie wegetariańskich posiłków lub jako zestaw dodatków do mięsa. Wspaniały pieczony seler z serem zaskakuje i smakuje!
admin
Składniki:
- – 2 średnie selery
- – ser żółty np gouda
- – jako
- – bułka tarta
- – sól
- – pieprz
- – olej
Pieczony seler z serem – jak zrobić?
- Selera obieramy i kroimy w cienkie plastry, tak aby powstały okręgi.
- Ser żółty kroimy w plastry.
- Pomiędzy 2 plastry selera wkładamy ser żółty 2 plastry (można według upodobań).
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – opcjonalnie.
- Obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnię.
- Pieczemy na średnim ogniu do zarumienienia się po obu stronach.
- I gotowe!
xxxx – dodatkowe informacje
Pieczony seler z serem
Plastry seler z kartoflami i cebulą można również zapiekać w folii aluminiowej na grillu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony schab ze śliwką
Następny przepis: pieczony sernik z truskawkami w galaretce