Pieczony leszcz

Pieczony leszcz

Pieczony leszcz to wyjątkowe, lekko zapomniane danie z polskiej tradycji kulinarnej. Nadzwyczaj smaczna alternatywa dla popularnych ryb morskich. Właściwie przygotowany, zyskuje intensywny, ale nieprzepalony smak i cudownie kruchą strukturę. To propozycja doskonała na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza podana z ulubionymi, domowymi dodatkami. A kiedy dowiemy się, jak upiec leszcza w piekarniku, przekonamy się, że nie jest to takie trudne jak mogłoby się wydawać. To jedno z tych dań, które może zaskoczyć niejednego gościa, dlatego warto znać ten przepis i mieć go zawsze „pod ręką”. W końcu przyjmuje się, że ryba powinna znaleźć się na naszym stole co najmniej raz w tygodniu.

Składniki:

  • 2 świeże płaty leszcza
  • 1 ząbek czosnku
  • Zioła: pietruszka, kolendra, lubczyk, rozmaryn
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek

Pieczony leszcz – jak zrobić?

  1. Zioła oraz czosnek siekamy dodajemy oliwę…Smarujemy naszą marynatą rybę i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki pod przykryciem.
  2. Smażymy około 20 min. w tem 180 st.

Porady – dodatkowe informacje

Podaje z puree ziemniaczanym z sałata w sosie vinaigrette i cytryną


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony kurczak w sosie barbecue
Następny przepis: Pieczony łosoś w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode