Pieczony leszcz
Pieczony leszcz to wyjątkowe, lekko zapomniane danie z polskiej tradycji kulinarnej. Nadzwyczaj smaczna alternatywa dla popularnych ryb morskich. Właściwie przygotowany, zyskuje intensywny, ale nieprzepalony smak i cudownie kruchą strukturę. To propozycja doskonała na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza podana z ulubionymi, domowymi dodatkami. A kiedy dowiemy się, jak upiec leszcza w piekarniku, przekonamy się, że nie jest to takie trudne jak mogłoby się wydawać. To jedno z tych dań, które może zaskoczyć niejednego gościa, dlatego warto znać ten przepis i mieć go zawsze „pod ręką”. W końcu przyjmuje się, że ryba powinna znaleźć się na naszym stole co najmniej raz w tygodniu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 świeże płaty leszcza
- 1 ząbek czosnku
- Zioła: pietruszka, kolendra, lubczyk, rozmaryn
- Kilka łyżek oliwy z oliwek
Pieczony leszcz – jak zrobić?
- Zioła oraz czosnek siekamy dodajemy oliwę…Smarujemy naszą marynatą rybę i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki pod przykryciem.
- Smażymy około 20 min. w tem 180 st.
Porady – dodatkowe informacje
Podaje z puree ziemniaczanym z sałata w sosie vinaigrette i cytryną
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony kurczak w sosie barbecue
Następny przepis: Pieczony łosoś w galarecie