Pieczony kurczak w sosie barbecue

Pieczony kurczak w sosie barbecue

Podajemy prosty i przysmakowy przepis na pieczonego kurczaka w sosie barbecue. Jest to idealny sposób na przyrządzenie soczystych udek kurczaka, które najpierw marynujemy w sosie bbq, następnie pieczemy, aż skórka staje się złocisto-krucha. Słodko-pikantny sos barbecue doskonale komplementuje smak mięsa, a pieczenie sprawia, że jest ono delikatne i kruche. Ten przepis na kurczaka barbecue to świetny wybór na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi czy weekendowy grill. Bez wątpienia, pieczony kurczak w sosie bbq wywoła uśmiech na twarzy każdego miłośnika mięsnych potraw.

Składniki:

  • 6 sztuk udek z kurczaka lub ćwiartek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • SOS BARBECUE:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Pieczony kurczak w sosie barbecue – jak zrobić?

  1. 1.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym. Kiedy cebula się zeszkli dodać wszystkie pozostałe składniki sosu. Wymieszać i chwilę gotować, aż sos będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia.
  2. 2.
    Ćwiartki z kurczaka oczyścić z kawałków tłuszczu i ściągnąć również skórę. Przekroić w stawie na dwie części. Zalać przestudzonym sosem i dokładnie w nim obtoczyć każdy kawałek mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.
  3. 3.
    Zamarynowanego kurczaka wykładać na blachę do pieczenia, tak aby każdy kawałek leżał obok siebie. Pozostającym sosem polać po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia można polewać wierzch sosem, a jeżeli będzie się zbytnio przypiekał, należy przykryć folią aluminiową. Smacznego 🙂

Porady – Pieczony kurczak w sosie barbecue – dodatkowe informacje

Sos można zmiksować blenderem, jeżeli nie chcemy kawałków cebuli.

Tak zamarynowanego kurczaka można też upiec na grillu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony kurczak z rosołu
Następny przepis: Pieczony leszcz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode