Pieczony kurczak w sosie barbecue
Podajemy prosty i przysmakowy przepis na pieczonego kurczaka w sosie barbecue. Jest to idealny sposób na przyrządzenie soczystych udek kurczaka, które najpierw marynujemy w sosie bbq, następnie pieczemy, aż skórka staje się złocisto-krucha. Słodko-pikantny sos barbecue doskonale komplementuje smak mięsa, a pieczenie sprawia, że jest ono delikatne i kruche. Ten przepis na kurczaka barbecue to świetny wybór na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi czy weekendowy grill. Bez wątpienia, pieczony kurczak w sosie bbq wywoła uśmiech na twarzy każdego miłośnika mięsnych potraw.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 sztuk udek z kurczaka lub ćwiartek
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- SOS BARBECUE:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu worcester
- sól
- pieprz czarny mielony
Pieczony kurczak w sosie barbecue – jak zrobić?
-
1.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym. Kiedy cebula się zeszkli dodać wszystkie pozostałe składniki sosu. Wymieszać i chwilę gotować, aż sos będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia. -
2.
Ćwiartki z kurczaka oczyścić z kawałków tłuszczu i ściągnąć również skórę. Przekroić w stawie na dwie części. Zalać przestudzonym sosem i dokładnie w nim obtoczyć każdy kawałek mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. -
3.
Zamarynowanego kurczaka wykładać na blachę do pieczenia, tak aby każdy kawałek leżał obok siebie. Pozostającym sosem polać po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia można polewać wierzch sosem, a jeżeli będzie się zbytnio przypiekał, należy przykryć folią aluminiową. Smacznego 🙂
Porady – Pieczony kurczak w sosie barbecue – dodatkowe informacje
Sos można zmiksować blenderem, jeżeli nie chcemy kawałków cebuli.
Tak zamarynowanego kurczaka można też upiec na grillu.