Pieczonka z Prodiża
Pieczonka z Prodiża jest klasycznym daniem wyrabianym z tradycyjnej polskiej kuchni potraw z prodiża. To aromatyczne i sycące danie zapewnia idealne połączenie smaków i zapachów, karmelizując mięso i warzywa w typowy dla prodiża sposób. Inspiration do jej przygotowania często czerpie się z receptur starych przepisów wiejskich. Potrawa ta jest ulubionym daniem na wszelkiego rodzaju uroczystości czy spotkania rodzinne. Jej przygotowanie i powolne pieczenie to swoisty rytuał, który pokocha każdy miłośnik tradycyjnej polskiej kuchni. Pieczonka z prodiża zachwyci zarówno wyglądem, jak i niepowtarzalnym, intensywnym smakiem.
admin
Składniki:
- 3 duże ziemniaki, pokrojone w plasterki
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 1 opakowanie wędzonki o wadze 100 gram, pokrojonej w plastry, na przykład Krotoszyńskiej
- 1 opakowanie wędzonego boczku o wadze 150 gram, pokrojonego w plasterki
- Koperek, posiekany
- 2-3 plastry masła
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Przyprawa do ziemniaków
Pieczonka z prodiża – jak zrobić?
-
Dno prodiża- rynienki, natłuszczyć, włożyć folię aluminiową, tak, aby wystawała z prodiża. Folię posmarować masłem, oprószyć przyprawą do ziemniaków. Jak folia jest cieńsza dać podwójną folię. Układać warstwami:
- PLASTER ZIEMNIAKA
- PLASTER WĘDZONKI KROTOSZYŃSKIEJ
- PLASTER BOCZKU
- PLASTER CEBULI
- ZNÓW PLASTER ZIEMNIAKA ITD…
Gdy zostaną ziemniaki powciskać je z boku w wolne miejsca. Wierzch oprószyć delikatnie solą i pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków. Ułożyć 2-3 plastry masła i posypać koperkiem. Folię zawinąć do środka, tak, aby zakryła potrawę. W prodiżu piekłam ok. 30 minut, ale trzeba sprawdzać. Podać ze swojskim ogórkiem kiszonym.
Pieczonka z Prodiża – dodatkowe informacje
Danie to można upiec w keksówce lub po prostu w samej folii. Ja razem z folią przeniosłam danie wprost na półmisek. Gorącą potrawę można jeszcze ewentualnie posypać startym serem żółtym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY
Następny przepis: Pieczony boczek rolowany