Pieczonka z Prodiża

Pieczonka z Prodiża

Pieczonka z Prodiża jest klasycznym daniem wyrabianym z tradycyjnej polskiej kuchni potraw z prodiża. To aromatyczne i sycące danie zapewnia idealne połączenie smaków i zapachów, karmelizując mięso i warzywa w typowy dla prodiża sposób. Inspiration do jej przygotowania często czerpie się z receptur starych przepisów wiejskich. Potrawa ta jest ulubionym daniem na wszelkiego rodzaju uroczystości czy spotkania rodzinne. Jej przygotowanie i powolne pieczenie to swoisty rytuał, który pokocha każdy miłośnik tradycyjnej polskiej kuchni. Pieczonka z prodiża zachwyci zarówno wyglądem, jak i niepowtarzalnym, intensywnym smakiem.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki, pokrojone w plasterki
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki
  • 1 opakowanie wędzonki o wadze 100 gram, pokrojonej w plastry, na przykład Krotoszyńskiej
  • 1 opakowanie wędzonego boczku o wadze 150 gram, pokrojonego w plasterki
  • Koperek, posiekany
  • 2-3 plastry masła
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Przyprawa do ziemniaków

Pieczonka z prodiża – jak zrobić?

  1. Dno prodiża- rynienki, natłuszczyć, włożyć folię aluminiową, tak, aby wystawała z prodiża. Folię posmarować masłem, oprószyć przyprawą do ziemniaków. Jak folia jest cieńsza dać podwójną folię. Układać warstwami:

    • PLASTER ZIEMNIAKA
    • PLASTER WĘDZONKI KROTOSZYŃSKIEJ
    • PLASTER BOCZKU
    • PLASTER CEBULI
    • ZNÓW PLASTER ZIEMNIAKA ITD…

    Gdy zostaną ziemniaki powciskać je z boku w wolne miejsca. Wierzch oprószyć delikatnie solą i pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków. Ułożyć 2-3 plastry masła i posypać koperkiem. Folię zawinąć do środka, tak, aby zakryła potrawę. W prodiżu piekłam ok. 30 minut, ale trzeba sprawdzać. Podać ze swojskim ogórkiem kiszonym.

Pieczonka z Prodiża – dodatkowe informacje

Danie to można upiec w keksówce lub po prostu w samej folii. Ja razem z folią przeniosłam danie wprost na półmisek. Gorącą potrawę można jeszcze ewentualnie posypać startym serem żółtym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY
Następny przepis: Pieczony boczek rolowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode