Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową
Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową stanowią wyjątkowe danie, które uszczęśliwi każdego smakosza słodkości. Ten przepis łączy w sobie pełne aromatu śliwki, bezpośrednio z pieca, dopełnione kremową śmietaną i chwytającą za serce kruszonką cynamonową. Niezwykłe połączenie smaków i konsystencji sprawia, że te pieczone śliwki z cynamonem stanowią wyjątkowe doświadczenie kulinarne. To danie jest nie tylko przepyszne, ale też wygląda efektownie na stole podczas spotkań rodzinnych czy w codziennym menu. Nie zwlekaj, zaskocz bliskich i spraw, aby poczuli się wyjątkowo przy stole pełnym domowych wypieków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Pieczone śliwki:
- 500 g śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Kruszonka:
- 35 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Krem:
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki rumu
- 1 szklana śmietany 30% lub 36%
Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową – jak zrobić?
- Śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (do góry rozcięciem), posypać 1/2 łyżeczki cynamonu i piec w 180 °C przez ok 25 minut (muszą być miękkie). Zostawić do wystudzenia.
- Następnie należy przygotować kruszonkę. Niedużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do momentu uzyskania grudkowej konsystencji. Wysypać ją na przygotowaną blachę i piec ok 10 minut w 180 °C (aż się zarumieni). Zostawić do wystudzenia.
- Czas na krem. Żółtka umieścić w dużej, szklanej misce i roztrzepać na najniższych obrotach miksera. Zwiększyć obroty i stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając- masa powinna wyraźnie zwiększyć swoją objętość i zrobić się jaśniejsza (ok 4-5 minut). Do garnka nalać odrobinę wody (ok 1-2 cm) i zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć na wierzch miskę z żółtkami, tak aby jej dno nie dotykało wody (bo zrobi się jajecznica!). Dodać rum i ciągle ubijać krem nad kąpielą wodną (ok 4-5 minut). Schować do lodówki na 10 minut.
- Śmietanę ubić na sztywno. Wyjąć krem, dodać do niego połowę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Dodać resztę śmietany i jeszcze raz wymieszać.
- Przygotować 4 szklanki. Na dno każdej ułożyć po równo śliwki (zostawić 4 do dekoracji). Śliwki przykryć kremem i całość schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Przed podaniem wysypać na wierzch kruszonkę i udekorować śliwkami. Smacznego!
Słowa kluczowe: śliwki z cynamonem, pieczone śliwki.
Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową – dodatkowe informacje
Jeżeli chcecie spotęgować jesienne aromaty, do śliwek z cynamonem możecie dodać przed upieczeniem miód lub rum!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone udka z kurczaka
Następny przepis: Pieczone udka z kurczaka