Pieczone pierogi z mięsem i pieczarkami

Pieczone pierogi z mięsem i pieczarkami

Przedstawiamy przepis na wyjątkowe pierogi pieczone z mięsem – niezwykłą odmianę tradycyjnej polskiej potrawy, której nie sposób odmówić. To aromatyczna wariacja na temat popularnych pierogów, które tym razem znajdują się w innej, pieczonej odsłonie. Proponowany przepis zawiera zarówno mięso jak i pieczarki, co nadaje temu daniumu niepowtarzalnego, pełnowartościowego smaku. Jeżeli jesteś miłośnikiem pierogów, ale chciałbyś spróbować ich w zupełnie nowej formie, ten przepis jest dla Ciebie. Pieczone pierogi to doskonale skomponowane danie, które świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Niezależnie, czy wybierasz pierogi z mięsem pieczone w piekarniku, czy wersję drożdżową – smak na pewno Cię zadowoli.

Składniki:

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 op. suszonych drożdży (7 lub 8 g)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki śmietanki 36% (125 ml)
  • 3/4 szklanki wrzątku (188 ml)
  • 1 łyżka oleju
  • farsz:
  • 500 g gotowanego mięsa z rosołu
  • 700 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz cayenne lub chili
  • dodatkowo:
  • 1 małe jajko
  • czarnuszka do posypania

Pieczone pierogi z mięsem i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki sypkie mieszamy, oddzielnie mieszamy składniki płynne. Łączymy je i wyrabiamy elastyczne ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Przygotowujemy farsz: pieczarki czyścimy, kroimy na nieduże kawałki, smażymy na 3 łyżkach oleju do lekkiego zrumienienia. Pieczarki zdejmujemy z patelni, do pozostałego tłuszczu dodajemy 1 łyżkę oleju i wkładamy cebulę (wcześniej ją obieramy i kroimy w drobną kostkę).
    Mięso i pieczarki mielimy w maszynce do mięsa, do masy dodajemy cebulkę wraz z olejem. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem czarnym i cayenne.
  3. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy nieco grubiej niż na zwykłe pierogi, wycinamy kółka o średnicy ok. 8 cm, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy brzegi. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Z podanej ilości składników wyszło mi 45 pierogów. Jeżeli zostanie trochę farszu, można dodać do niego odrobinę majonezu i wykorzystać jako pastę do kanapek. Takiego farszu można użyć do przygotowania tradycyjnych pierogów gotowanych. Upieczone i ostudzone pierogi można zamrozić w szczelnym pojemniku lub w torebkach do zamrażania. Przed podaniem wystarczy pierogi wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 10-12 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami
Następny przepis: Pieczone Pierogi ze Szpinakiem i Fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode