Pieczone pierogi z mięsem i pieczarkami
Przedstawiamy przepis na wyjątkowe pierogi pieczone z mięsem – niezwykłą odmianę tradycyjnej polskiej potrawy, której nie sposób odmówić. To aromatyczna wariacja na temat popularnych pierogów, które tym razem znajdują się w innej, pieczonej odsłonie. Proponowany przepis zawiera zarówno mięso jak i pieczarki, co nadaje temu daniumu niepowtarzalnego, pełnowartościowego smaku. Jeżeli jesteś miłośnikiem pierogów, ale chciałbyś spróbować ich w zupełnie nowej formie, ten przepis jest dla Ciebie. Pieczone pierogi to doskonale skomponowane danie, które świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Niezależnie, czy wybierasz pierogi z mięsem pieczone w piekarniku, czy wersję drożdżową – smak na pewno Cię zadowoli.
admin
Składniki:
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 op. suszonych drożdży (7 lub 8 g)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 szklanki śmietanki 36% (125 ml)
- 3/4 szklanki wrzątku (188 ml)
- 1 łyżka oleju
- farsz:
- 500 g gotowanego mięsa z rosołu
- 700 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz czarny mielony
- pieprz cayenne lub chili
- dodatkowo:
- 1 małe jajko
- czarnuszka do posypania
Pieczone pierogi z mięsem i pieczarkami – jak zrobić?
- Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki sypkie mieszamy, oddzielnie mieszamy składniki płynne. Łączymy je i wyrabiamy elastyczne ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
-
Przygotowujemy farsz: pieczarki czyścimy, kroimy na nieduże kawałki, smażymy na 3 łyżkach oleju do lekkiego zrumienienia. Pieczarki zdejmujemy z patelni, do pozostałego tłuszczu dodajemy 1 łyżkę oleju i wkładamy cebulę (wcześniej ją obieramy i kroimy w drobną kostkę).
Mięso i pieczarki mielimy w maszynce do mięsa, do masy dodajemy cebulkę wraz z olejem. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem czarnym i cayenne. - Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy nieco grubiej niż na zwykłe pierogi, wycinamy kółka o średnicy ok. 8 cm, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy brzegi. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Z podanej ilości składników wyszło mi 45 pierogów. Jeżeli zostanie trochę farszu, można dodać do niego odrobinę majonezu i wykorzystać jako pastę do kanapek. Takiego farszu można użyć do przygotowania tradycyjnych pierogów gotowanych. Upieczone i ostudzone pierogi można zamrozić w szczelnym pojemniku lub w torebkach do zamrażania. Przed podaniem wystarczy pierogi wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 10-12 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami
Następny przepis: Pieczone Pierogi ze Szpinakiem i Fetą