Pieczone jabłka z domową konfiturą
Pieczone jabłka z domową konfiturą to świetny pomysł, by zaskoczyć gości niepowtarzalnym deserem. Ta prosta i elegancka potrawa idealnie łączy dobroć dojrzałych jabłek z bogactwem smaku domowej konfitury. Delikatne, ciepłe jabłka stają się idealną kanwą dla wyrazistego nadzienia. Unikalny smak jabłek, pieczonych aż do momentu, gdy są miękkie i soczyste, genialnie komponuje się ze słodyczą konfitury. Ta propozycja doskonale sprawdza się jako deser po eleganckiej kolacji, ale też jako alternatywa dla tradycyjnych ciast. Oczywiście, możemy wykorzystać do niej dowolną konfiturę – domową, czy tę ulubioną z naszego sklepu.
admin
Składniki:
- 4 jabłka o jednakowej wielkości
- Kilka łyżek dowolnej domowej konfitury (dżemu, powidła, konfitury). U mnie konfitura z derenia.
Pieczone jabłka z domową konfiturą – jak zrobić?
-
1.
Jabłka umyć, osuszyć. Wydrążyć środek, uważając, żeby nie przebić spodu. -
2.
Ułożyć w formie do pieczenia, do środka nałożyć konfitury. -
3.
Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, aż jabłka będą miękkie, uważamy żeby się nie rozpadły. Podajemy od razu gorące.
Słowa kluczowe: pieczone jabłka z dżemem, przepisy na pieczone jabłka
Pieczone jabłka z domową konfiturą – dodatkowe informacje
Moje jabłka piekły się około 20 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem
Następny przepis: Pieczone kotlety z kaszy jaglanej ze szczypiorkiem, pieczarkami i mięsem mielonym