Pieczone jabłka z domową konfiturą

Pieczone jabłka z domową konfiturą

Pieczone jabłka z domową konfiturą to świetny pomysł, by zaskoczyć gości niepowtarzalnym deserem. Ta prosta i elegancka potrawa idealnie łączy dobroć dojrzałych jabłek z bogactwem smaku domowej konfitury. Delikatne, ciepłe jabłka stają się idealną kanwą dla wyrazistego nadzienia. Unikalny smak jabłek, pieczonych aż do momentu, gdy są miękkie i soczyste, genialnie komponuje się ze słodyczą konfitury. Ta propozycja doskonale sprawdza się jako deser po eleganckiej kolacji, ale też jako alternatywa dla tradycyjnych ciast. Oczywiście, możemy wykorzystać do niej dowolną konfiturę – domową, czy tę ulubioną z naszego sklepu.

Składniki:

  • 4 jabłka o jednakowej wielkości
  • Kilka łyżek dowolnej domowej konfitury (dżemu, powidła, konfitury). U mnie konfitura z derenia.

Pieczone jabłka z domową konfiturą – jak zrobić?

  1. Wydrążone jabłka.
    1.
    Jabłka umyć, osuszyć. Wydrążyć środek, uważając, żeby nie przebić spodu.
  2. Z konfiturą.
    2.
    Ułożyć w formie do pieczenia, do środka nałożyć konfitury.
  3. Upieczone.
    3.
    Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni, aż jabłka będą miękkie, uważamy żeby się nie rozpadły. Podajemy od razu gorące.

Słowa kluczowe: pieczone jabłka z dżemem, przepisy na pieczone jabłka

Pieczone jabłka z domową konfiturą – dodatkowe informacje

Moje jabłka piekły się około 20 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem
Następny przepis: Pieczone kotlety z kaszy jaglanej ze szczypiorkiem, pieczarkami i mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode