Pieczona świeża makrela
Przepis na pieczoną świeżą makrelę to prawdziwy rarytas dla miłośników morskich smaków. Te zdrowe i pyszne ryby, pełne omega-3, to doskonały wybór na rodzinny obiad czy elegancką kolację. Niezależnie czy jesteś dojrzalym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, ten przepis na świeżą makrelę okaże się prosty i szybki do przygotowania. Smak pieczonej makreli jest intensywny i wyrazisty, a delikatne, białe mięso zadowoli każdego amatora owoców morza. Składniki są proste i łatwo dostępne, co sprawia, że ten przepis na makrelę surową stanie się twoim ulubionym.
admin
Składniki:
- 4 świeże makrele
- 2 cytryny bio
- 3-4 cebule
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka masła do wysmarowania formy
Pieczona świeża makrela – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Makrele myjemy, oczyszczamy, osuszamy, przecinamy kręgosłupy co 2 cm, ale nie do końca skóry. Tak przygotowane ryby posypujemy solą i pieprzem, w nacięcia wkładamy plasterki wymytych cytryn – odstawiamy na 15 minut. Żaroodporną formę smarujemy masłem, posypujemy pokrojoną cebulą, układamy przygotowane ryby, przykrywamy – pieczemy piekarniku rozgrzanym do 190°C około 50 minut. Pod koniec pieczenia odkrywamy. Podajemy np. z frytkami.
Pieczona świeża makrela – dodatkowe informacje
Makrela jest tłustą rybą dlatego daję mało masła. 2 ryby upiekłam bez cytryny, bo takie lubi mąż.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczona polędwiczka z sarny w musztardzie francuskiej
Następny przepis: Pieczona wołowina w powidłach