Pieczona polędwiczka z sarny w musztardzie francuskiej
Pieczona polędwiczka z sarny w musztardzie francuskiej to wykwintne danie, które spodoba się miłośnikom dziczyzny. To propozycja, która może zaskoczyć swoją oryginalnością i bogactwem smaków. Delikatne mięso sarny, śmiało konkurujące z elegancją i smakiem najlepszych gatunków mięs, doskonale wydobywa swoje nuty pod wpływem aromatycznej musztardy francuskiej. Połączenie pikantnej musztardy z dziką dziczyzną tworzy prawdziwie królewskie doznanie smakowe. Przepis może być propozycją na uroczysty obiad, kolację z przyjaciółmi, czy romantyczną kolację we dwoje. Zachwyca i pozostaje w pamięci na długo, zarówno przez skomplikowany, jak i niepowtarzalny smak.
admin
Składniki:
- Ok. 1,5 kg polędwiczki z sarny lub wołowina
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- Kieliszek białego wina
Pieczona polędwiczka z dzika w musztardzie francuskiej – jak zrobić?
-
Polędwiczkę z dzika oczyszczamy z błon. Następnie marynujemy w musztardzie i miodzie kilka godzin.
Przygotowane mięso przekładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego podlewamy winem i pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 45 – 60 min.
Pieczona polędwiczka z sarny w musztardzie francuskiej – dodatkowe informacje
Polędwiczka na gorąco świetnie komponuje się z miksem sałat. Na zimno polędwiczkę podaję w towarzystwie suszonych pomidorów i bagietki z masłem ziołowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczona polędwica wieprzowa
Następny przepis: Pieczona świeża makrela