Pieczona kiełbasa w piwie z miodem
Zapraszamy do odkrycia wspaniałego, tradycyjnego przepisu, który ma korzenie w sercu starej Polski. Pieczona kiełbasa w piwie z miodem to danie, które łączy w sobie smaki proste, surowe i jednocześnie wyrafinowane. Biała kiełbasa, pachnąca ziarnem, pieczona w piwie nabiera głębi, a dodatek miodu otwiera nowe, słodkie nuty w tym aromatycznym daniu. Te trzy składniki tworzą harmonię smaku niepowtarzalną na tle innych potraw. To danie, bez względu na okazję, z pewnością zaszokuje i zachwyci Twoich gości swoim niezwykłym połączeniem smaków. Zachęcamy do spróbowania!
admin
Składniki:
- około 1 kilogram białej kiełbasy – surowej
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka jasnego piwa
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki miodu
- po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 3-4 cebule
- 3-4 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka czubrycy zielonej
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i chili
- Dodatkowo: naczynie do zapiekania
Pieczona biała kiełbasa w piwie i miodzie – jak zrobić?
- Kiełbasę smaruję ze wszystkich stron olejem, wkładam do naczynia do zapiekania, zalewam piwem zmieszanym z miodem, dodaje listki laurowe i ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok. 45 minut, w połowie czasu pieczenia obracam kiełbaskę, aby ładnie się zrumieniła z obu stron.
- Cebulę obieram, kroję w pół plasterki, posypuję lekko solą i szklę na masełku, nakrywając pokrywką, doprawiam czubrycą, suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem, podsmażam.
- Kiełbasę wyjmuję na półmisek, posypuję cebulką, podaję na gorąco.
Pieczona kiełbasa w piwie z miodem – dodatkowe informacje
Tak przygotowana kiełbaskę podaję z pieczywem w towarzystwie chrzanu, a także musztardy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczona kaczka faszerowana wątróbką
Następny przepis: Pieczona kulka - szynka