Pieczona kaczka faszerowana wątróbką
Zapraszamy do odkrycia smaków niesamowitej kuchni francuskiej z naszym przepisem na pieczoną kaczkę faszerowaną wątróbką. Posiłek ten to prawdziwa uczta dla podniebienia, w której króluje soczysty mięsny smak kaczki harmonizujący z bogactwem smaku wątróbki. Idealny na rodzinne spotkania, tradycyjne święta czy szczególne okazje. Proces przygotowania może być czasochłonny, ale dzięki niemu otrzymasz danie o wykwintnym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Efekt końcowy z pewnością wynagrodzi Ci wszystkie poświęcone chwile. Kaczka pieczona faszerowana wątróbką stanie się z pewnością jednym z twoich ulubionych przepisów!
admin
Składniki:
- Składniki na farsz:
- 0,5 kg wątróbek z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka bułki tartej
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- Składniki na pieczoną kaczkę:
- 1 cała kaczka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- sól, pieprz
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką – jak zrobić?
- Farsz: gotujemy kurze wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny i pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia.
Słowa kluczowe: kaczka pieczona faszerowana wątróbką, kaczka faszerowana wątróbką
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką – dodatkowe informacje
Kaczka idealnie smakuje z sosem żurawinowym albo z pieczonymi jabłkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIECZONA KACZKA
Następny przepis: Pieczona kiełbasa w piwie z miodem