Pieczona kaczka faszerowana wątróbką

Pieczona kaczka faszerowana wątróbką

Zapraszamy do odkrycia smaków niesamowitej kuchni francuskiej z naszym przepisem na pieczoną kaczkę faszerowaną wątróbką. Posiłek ten to prawdziwa uczta dla podniebienia, w której króluje soczysty mięsny smak kaczki harmonizujący z bogactwem smaku wątróbki. Idealny na rodzinne spotkania, tradycyjne święta czy szczególne okazje. Proces przygotowania może być czasochłonny, ale dzięki niemu otrzymasz danie o wykwintnym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Efekt końcowy z pewnością wynagrodzi Ci wszystkie poświęcone chwile. Kaczka pieczona faszerowana wątróbką stanie się z pewnością jednym z twoich ulubionych przepisów!

Składniki:

  • Składniki na farsz:
  • 0,5 kg wątróbek z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • Składniki na pieczoną kaczkę:
  • 1 cała kaczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Pieczona kaczka faszerowana wątróbką – jak zrobić?

  1. Farsz: gotujemy kurze wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny i pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia.

Słowa kluczowe: kaczka pieczona faszerowana wątróbką, kaczka faszerowana wątróbką

Pieczona kaczka faszerowana wątróbką – dodatkowe informacje

Kaczka idealnie smakuje z sosem żurawinowym albo z pieczonymi jabłkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIECZONA KACZKA
Następny przepis: Pieczona kiełbasa w piwie z miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode