Pieczona , domowa karkówka , leżakowana w marynacie :)

Pieczona , domowa karkówka , leżakowana w marynacie :)

Kolejny przepis, który zachwyci wielbicieli mięsnych dań to pieczona, domowa karkówka, leżakowana w marynacie. Marynowanie karkówki do pieczenia dodaje mięsu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Karkówka w ten sposób przyrządzona będzie nie tylko krucha i soczysta, ale także pełna wyrafinowanych nut smakowych. Domowa karkówka to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdej osobie, która ceni sobie tradycyjne, rodzinne obiady pełne smaku i miłości. Marynata, w której leżakuje karkówka, dodatkowo podkreśla jej naturalny smak, czyniąc z niej prawdziwe mięsne poezje.

Składniki:

  • 1 kg świeżej karkówki bez kości
  • Składniki potrzebne do marynaty:
  • 1 cytryna
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka soli peklowanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy
  • natka pietruszki do ozdoby

Pieczona, domowa karkówka, leżakowana w marynacie – jak zrobić?

  1. Mięso należy umyć i osuszyć. Cytrynę wraz ze skórką pokroić na cienkie plasterki. Cebulę podobnie pokroić cienko.
  2. W miseczce wymieszać sól peklowaną ze zwykłą solą oraz pieprzem, dodać oliwę i dobrze połączyć. Mięso natrzeć przygotowaną marynatą i przyprawami, takimi jakie lubimy. Na dno naczynia próżniowego ułożyć połowę pokrojonej cebuli oraz cytryny. Następnie należy ułożyć karkówkę i przysypać resztą cebuli i cytryny. Przykryć naczynie i włóż do lodówki najlepiej na dobę.
  3. Po tym czasie mięso wyjąć z pojemnika. Do miseczki wycisnąć trochę soku z cytryny i cebuli, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Mieszanką polać mięso.
  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć karkówkę z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać na dno pół szklanki wody i wstawić do nagrzanego do 225°C piekarnika. Piec około 90 minut. Po około 40-45 minutach przykryć mięso folią aluminiową, a po kolejnych 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200°C. Upieczone mięso wyjąć z naczynia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia i uspokojenia soków. Ozdobić natką.

Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Mięso karkówki można marynować przed pieczeniem, co nadaje mu dodatkowy smak. Można trzymać je w marynacie nieco dłużej, aby jeszcze bardziej wzmocnić aromat. Gdy karkówka się upiecze, podajemy ją zimną, po ostudzeniu. Czas pieczenia bez marynowania wynosi około 150 minut, ale jeśli zdecydujemy się na dodatkowe marynowanie, należy doliczyć do tego 24 godziny. Przepis ten wystarcza na około 9 porcji, a koszt jednej porcji szacuje się na około 2,10 jednostki walutowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczona Cebula
Następny przepis: Pieczona dynia z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode