Pieczeń zapiekana w sosie pomidorowym
Miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej z pewnością docenią nasz najnowszy przepis na pieczeń zapiekaną w sosie pomidorowym. Już samo nazwa brzmi apetyczne, prawda? Pomysł na ten klasyczny, rodzinny obiad to niezrównana kombinacja soczystego mięsa z aromatycznym sosem. Wykorzystanie naturalnych składników, jak pieczeń rzymska, tylko podkreśla tradycyjne korzenie dania. To nie tylko połączenie smaków, ale też nostalgiczna podróż do czasów, kiedy z kuchni dobiegał zapach pieczonego mięsa i pomidorów. To idealna propozycja na rodzinny obiad, który z pewnością zadowoli zarówno dorosłych, jak i najmłodszych. Przekonajcie się sami!
admin
Składniki:
- 500g mielonego mięsa z indyka
- 2 jajka
- 2 cebule
- 5 łyżek otrąb owsianych (w razie potrzeby można dodać więcej)
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 220ml wody
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- posiekany świeży koperek
Pieczeń zapiekana w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- Mięso mielone, jajka, posiekane drobno cebule, otręby i musztardę przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrabiamy wszystko ręcznie. Mięso musi być dość zwarte, aby po wyrobieniu uformować je w kształt pieczeni.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony, a następnie przekładamy je do formy do pieczenia. Zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 50 minut.
- Po upieczeniu mięso wyciągamy, układamy na półmisku. Powstały sos przelewamy do rondelka, dokładamy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotowy sos wylewamy obok pieczeni. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Porady – Dodatkowe informacje
Polecam użycie własnoręcznie zmielonego mięsa z indyka. Wiemy wtedy co jemy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczeń z mielonej karkówki z koperkiem
Następny przepis: Pieczona Cebula