Pieczen po amerykansku- meatloaf
Miłośnicy amerykańskiej kuchni z pewnością będą zadowoleni z naszej dzisiejszej propozycji – pieczeni w stylu meatloaf. Ten tradycyjny amerykański przysmak, znany i ceniony na całym świecie, to sosowny, miękki klops, który idealnie wpasowuje się w rodzinną, niedzielną atmosferę. W sam raz na taki obiad, zapraszamy do przygotowania pieczeni po amerykańsku, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smak meatloaf jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty, co z pewnością zadowoli podniebienia domowników i gości. Co więcej, jest to przepis stosunkowo prosty do wykonania, a efekt końcowy zasługuje na najwyższe pochwały.
admin
Składniki:
- na 8-10 porcji
- 600g mięsa mielonego wieprzowo-wolowego
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- dwie przesmażone cebulki, posiekane drobno
- 2 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżeczki ostrej musztardy i 2 czubate łyżki ketchupu Heinz plus 1 do nasmarowania
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku, 1 łyżka brązowego cukru
- 1 czerstwa bułka lub kromka chleba, namoczona w mleku, odciśnięta dobrze
- kilka kropel Tabasco, według uznania
- 2 łyżki sosu Worcestershire
Pieczeń po amerykańsku – meatloaf – jak zrobić?
- Tradycyjną keksówkę wykładamy folią aluminiową, piekarnik nagrzewamy do 175°C.
- W misce mieszamy mięso, surowe jajko, namoczoną bułkę, musztardę, ketchup, sól, pieprz, słodką paprykę, przesmażoną cebulkę, przecisnięty czosnek, tabasco, sos worcestershire. Dobrze wyrabiamy ręką na jednolitą masę.
- Połowę masy wykładamy na dno keksówki, wykładając masę także na boki, tworząc jakby rowek na środku. Tam wykładamy ciasno jajka, jedno przy drugim, następnie mocno dociskamy do dołu, wykładamy resztę masy i zakrywamy jajka. Dociskamy boki, by pieczeń była zwarta i nie rozpadała się.
- Na wierzchu smarujemy 1 łyżką ketchupu oraz posypujemy odrobiną brązowego cukru.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 min, lub do pełnej gotowości mięsa. Po wyjęciu dajemy pieczeni odpocząć w formie około 5-10 min przed wyjęciem. Kroimy w grube plastry. Smacznego!
Pieczen po amerykansku – dodatkowe informacje
Wiem, że cukier na pieczeni brzmi dziwnie, jednak zapewnia on piękną karmelizację skórki na pieczeni. Naprawdę polecam ten mały amerykański trick.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczeń mięsna
Następny przepis: Pieczeń rzymska z sosem musztardowym