Pieczarki w śmietanie

Pieczarki w śmietanie

Kulinarny świat jest pełen smakowitych przysmaków i jednym z nich są pieczarki w śmietanie. Ten prosty, a zarazem wykwintny przepis to idealna kompozycja świeżych pieczarek, kremowej śmietany i aromatycznych przypraw, tworząca wyjątkowo dobre danie. Nie jest to tylko zwykłe danie z pieczarkami, to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów! Czy szukasz pomysłu na szybki obiad, urozmaiconą przekąskę czy elegancki dodatek do głównego dania, pieczarki w śmietanie zawsze są doskonałym rozwiązaniem. Bez względu na okazję, ten przepis na pieczarki duszone ze śmietaną z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe i zaskoczy swoim kremowym delikatnym smakiem.

Składniki:

  • 1 kilogram pieczarek
  • 2-3 średnie cebule
  • kubek 400 gramów śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • ewentualnie Vegeta
  • olej do smażenia

Pieczarki w śmietanie – jak zrobić?

  1. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć.
  2. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, dodać do cebuli. Dusić ok. 15-20 min.
  3. Dodać śmietanę i doprawić do smaku.

Pieczarki w śmietanie – dodatkowe informacje

Pieczarki mogą być podane z ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami, czy makaronem jako danie obiadowe lub z pieczywem na kolację.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej
Następny przepis: Pieczarki z jajkiem gotowane na parze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode